Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, considera ca Romania este pregatita sa faca fata oricarei situatii pivind alimentarea cu gaze rusesti, in contextul tensiunilor dintre Ucraina si Rusia.

"Ne asteptam din partea Comisiei Europene la generarea unui raspuns european comun la situatia creata. In contextul actual, Romania este pregatita sa faca fata oricarei situatii care ar putea aparea in aprovizionarea cu gaze naturale", a afirmat Nicolescu, citat intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie, scrie Mediafax.

Nicolescu a participat luni la o teleconferinta cu ministrii europeni ai Energiei si cu comisarul european pe energie, Gunther Oettinger.

Importurile de gaze rusesti sunt extrem de reduse in aceasta perioada. Populatia consuma in luna aprilie doar 2% gaze din import, iar industriei ii revine 4%, diferenta fiind acoperita, pentru ambele categorii de consunmatori, de gazele produse intern de OMV Petrom si Romgaz Medias. Romania importa anual din Rusia pana la 25% din necesarul de gaze.

Romania importa gaze rusesti prin doi intermediari agreati de grupul rus Gazprom. Gazele destinate pietei romanesti tranziteaza teritoriul Ucrainei.

Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei a fost alipita Rusiei la sfarsitul lunii martie, in urma unui referendum.

Saptamana trecuta, presedintele Vladimir Putin a trimis o scrisoare adresata liderilor tarilor care cumpara gaz rusesc, in care ii informa despre situatia cauzata de datoria Ucrainei si despre consecintele pe care aceasta le-ar avea asupra relatiilor dintre UE si Rusia. Mosvoca sustine ca Ucraina datoreaza Rusiei 16,6 miliarde de dolari, inclusiv 2,24 miliarde pentru livrarile de gaz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri