Ursa, divizia producatoare de vata minerala din sticla a grupului spaniol Uralita, a avut in plan demararea constructiei unei fabrici in Romania, in perioada 2006-2008, cand piata constructiilor a atins un varf in toata regiunea.

“Piata de vata minerala din sticla a scazut cu 50% de la debutul crizei, in anul 2008, la 15.000 de tone in volum, respectiv 15 milioane de euro, in valoare. In perioada 2006-2008 au existat discutii pentru constructia unei fabrici cu o capacitate de productie de 20.000 de tone pe an, in Romania, in conditiile in care media la nivel local se afla sub acest prag. La acea vreme grupul oscila intre Romania si o alta tara din regiune”, a declarat Sorin Pana (foto), directorul comercial Ursa Romania, la o intrebare adresata de wall-street.ro in cadrul unui eveniment cu presa.

Potrivit acestuia constructia unei fabrici de profil in acest moment ar fi complet nerentabila, cand capacitatea de productie medie la nivel national se situeaza la sub 50%.

“Pentru a construi o fabrica de vata minerala din sticla in Romania ar trebui sa functionam la un minimum de 70% din capacitate, iar media la nivel national este de sub 50%. In aceasta situatie este foarte scumpa mentinerea sa, ceea ce se dovedeste o investitie nerentabila. (…) Vor mai trece multi ani pana cand vom reusi sa mai atingem succesul inregistrat intre 2006-2008. Planurile sa demaram constructia unei fabrici de vata minerala in Romania se vor putea concretiza abia dupa ce vom inregistra vanzari constante, in crestere, iar oamenii vor fi educati in asa masura incat sa stie cu precizie cum sa foloseasca corect materialele pentru termoizolare”, a declarat Sorin Pana.

Ursa detine in prezent 13 facilitati de productie in Europa, iar fabrica de unde este importata vata minerala se afla la circa 700 de kilometri, in Slovenia.

Potrivit reprezentantului Ursa, in fabrica din Slovenia, cu o capacitate de productie de 20.000 de tone, lucreaza aproximativ 300 de angajati, iar investitia necesara dezvoltarii s-a ridicat la 30-50 de milioane de euro.

Fabrica din Ungaria, inchisa la debutul crizei

In anii de crestere ai pietei constructiilor, mai precis in 2002, Ursa a cumparat in Ungaria o fabrica de vata minerala ridicata in anii ’80, insa unitatea de productie, care in anii de boom alimenta piata locala de profil, a fost inchisa.

“Grupul a cumparat in anul 2002 o fabrica de mici dimeniuni, cu o capacitate de 10.000 de tone pe an, in Ungaria, unitate de productie care a fost inchisa la debutul crizei din cauza ca devenise neprofitabila. Piata a scazut in toata regiunea si practic investitiile nu au mai rentat. La fel si costurile au fost taiate si de aici a rezultat si inchiderea unitatii de productie din tara vecina”, a completat Sorin Pana.

In Romania, in momentul de fata sunt doi mari producatori de vata minerala din sticla – Isover (parte a francezilor de la Saint Gobain) si Gecsat.

Miza pe afaceri de 6 mil. euro in 2014

Ursa Romania, filiala locala a producatorului spaniol de vata minerala din sticla cu acelasi nume, mizeaza in acest an pe afaceri in crestere cu 6%, dupa ce la nivelul anului trecut a incheiat cu un rulaj de 5,5 milioane de euro.

“Ne-am propus o crestere bazata in special pe aportul unor poruduse noi, dar si pe cresterea grosimii iziolatiei folosite in cadrul constructiilor. In primul trimestru al anului am inregistrat o usoara crestere, de circa 2%, iar spre finalul lunii martie vremea nefavorabila a diminuat numarul comenzilor, dar si apropierea Sarbatorilor de Paste”, a declarat Sorin Pana, director comercial al Ursa, care apreciaza ca decalajul va fi recuperat inainte de sosirea verii, dar mai ales in toamna, cand, in mod traditional, se realizeze cele mai mari volume pe piata de profil.

Din datele directorului comercial Ursa, cota de piata a companiei se ridica la circa 36-38%, pe o piata unde mai concureaza cu Isover, Knauf Insulation sau Gecsat.

Sursa foto: Patrick Vrabie | WALL-STREET.RO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri