20 Mai 2014

Mai multi directori ai Postei Romane au renuntat la salariile compensatorii din contractul individual de munca



O parte din echipa de management a Postei Romane a renuntat benevol, la solicitarea ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, la orice clauze din contractul individual de munca referitoare la plata unor salarii compensatorii in cazul incetarii activitatii.

"La initiativa ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, intreaga echipa de management a Postei Romane, directorii executivi si directorii, a renuntat benevol, fara echivoc si fara vreo conditionalitate, la orice clauze din contractul individual de munca (CIM), ce reglementeaza plata unor salarii compensatorii in cazul incetarii activitatii”, potrivit unui comunicat de presa trasmis de companie.

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a solicitat prin reprezentantul sau in Adunarea Generala a Actionarilor Postei Romane (AGA) organizarea, in cursul zilei de luni, in regim de urgenta, a unui Consiliu de Administratie care sa operationalizeze deciziile echipei de management si sa ia masurile strategice necesare pentru realizarea cu succes a procesului de privatizare, se mai spune in comunicat.

"Apreciez in mod deosebit sprijinul clar obtinut din partea echipei manageriale. Aceasta decizie unica in istoria recenta a conducerii unei societati nationale este o dovada de solidaritate si respect fata de angajatii companiei. Ea este convergenta cu principii precum dialogul social, consultarea constructiva cu sindicatele si transparenta in actul de management. Obiectivul nostru asumat este realizarea cu succes a privatizarii Postei Romane. Va fi un proces dificil, dar care nu poate avea decat succes cata vreme AGA, echipa manageriala, Consiulul de Administratie (CA), sindicatele si toti angajatii societatii vor avea o viziune si o actiune comuna", a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.

La finele saptamanii trecute, MSI a solicitat Corpului de Control al premierului sa verifice baza legala prin care fostul director juridic al Postei Romane Rosita Madalina Alexe va primi 30 de salarii compensatorii, reprezentand aproximativ 60.000 de euro, scrie Mediafax.

MSI detine 75% din actiunile Postei Romane. "Ministerul s-a autosesizat intrucat au existat suspiciuni legate de modul in care se pot acorda salarii compensatorii la nivel de management in cadrul Postei Romane, odata cu incheierea in data de 15 mai 2014 a relatiilor contractuale dintre CNPR si Rosita Madalina Alexe, director executiv juridic la Posta Romana. Prevederile contractelor individuale de munca sunt confidentiale si reprezinta acordul de vointa al partilor, conform prevederilor legale, insa va pot spune ca este vorba de o suma cu a carei acordare nu suntem de acord. Am cerut comunicarea acestei pozitii Consiliului de Administratie al companiei", a declarat ministrul Razvan Cotovelea.

Potrivit datelor transmise de Posta Romana, Rosita Madalina Alexe a fost cooptata in echipa de management a Postei Romane din anul 2012. "Rosita Madalina Alexe conducea directia executiva juridic, control si resurse umane din anul 2013. Relatiile contractuale intre CNPR si Rosita Madalina Alexe au incetat, prin acordul partilor, incepand cu data de 15 mai 2014. Prevederile contractelor individuale de munca sunt confidentiale si reprezinta acordul de vointa al partilor", a declarat purtatorul de cuvant al Postei Romane, Dan Dumitrescu.

Datele din declaratia de avere arata ca Alexe a castigat in 2013, in calitate de sef al Departamentului Juridic al operatorului postal, suma de 106.662 lei, ceea ce inseamna un salariu lunar de circa 8.900 lei. Surse din cadrul Postei Romane au declarat ca directorul general al companiei, Ion Smeeianu, a semnat, miercuri, o decizie de incetare a contractului individual de munca cu Rosita Madalina Alexe, fostul director juridic al companiei urmand sã incaseze, conform clauzelor din contract, o suma reprezentand 30 de salarii compennsatorii.

Astfel, Alexe ar urma sa incaseze aproximativ 267.000 lei (60.000 de euro). Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei in 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil. Compania are o retea teritoriala de 5.687 de unitati si 27.305 de angajati.

Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul Postei. In perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi in fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit in fiecare an.



Citeste si