Industria constructiilor si a materialelor de constructii, o piata care a consemnat un regres de 40% in anii de criza si a ajuns la o valoare de circa 9 miliarde de euro, ar trebui sa aduca un aport de minimum 10% din Produsul Intern Brut al tarii in urmatorii patru ani, cred reprezentantii Macon, unul dintre principalii producatori de BCA (Beton Celular Autoclavizat) si alte materiale de constructii conexe.

Daca la nivelul anului 2011, 9,8% din PIB a fost generat de ramura de constructii cu realizari de 56,74 miliarde de lei preturi curente, valoarea din 2012 a scazut cu peste 11%, ajungand la 50,45 miliarde de lei preturi curente si detinand o pondere de 8,6% in alcatuirea Produsului Intern al Romaniei, iar la nivelul anului trecut ponderea in PIB a sectorului constructiilor si-a continuat declinul la sub 8% din valoarea totala a PIB. Astfel, potrivit datelor INS, piata constructiilor a contribuit la nivelul anului trecut cu 7,9% din PIB, in scadere fata de finele anului 2012, cand reprezenta 8,6%.

„Consideram ca un obiectiv strategic al politicilor guvernamentale ar trebui sa fie ca industria constructiilor si a materialelor de constructii sa reprezinte minimum 10% din PIB al Romaniei in intervalul 2014-2018, iar pentru aceasta este necesara o strategie reala pe termen mediu pentru sprijinirea industriei autohtone si nu promovarea unor masuri care sa influenteze negativ activitatea acestui sector industrial vital pentru economia Romaniei, asa cum este cazul liberalizarii pretului la gaze sau alte decizii de acest gen”, a declarat (foto), CEO al Macon.

Potrivit acestuia, continuarea calendarului de liberalizare a pretului la gaze, introducerea accizei suplimentare la carburanti sau taxa pe constructiile speciale genereaza efecte negative asupra industriei producatoare de materiale de constructii.

„Constatam cu ingrijorare ca Ordonanta 13/2014 a intrat in vigoare intr-o forma ambigua, astfel ca ea nu functioneaza si sprijinul promis de Guvern marilor consumatori industriali nu se materializeaza. Din aceste considerente, solicitam modificarea Ordonantei 13/2014, fie specificand clar mentinerea pretului din ianuarie (72 lei/MWh) pe tot parcursul anului 2014, fie suprataxand producatorii de gaze pentru veniturile suplimentare provenite din liberalizare intr-o proportie de 99%. In ceea ce priveste taxa pe constructiile speciale, este absolut necesara anularea sau modificarea acesteia, in sensul calcularii acesteia la valoarea ramasa neamortizata si nu la valoarea de inventar, precum si excluderea din baza de calcul a activelor aflate in conservare”, a mai aratat seful Macon.

Trebuie sa citesti si Industrii mari vor pleca din Romania si vor lasa mii de angajati pe drumuri. Ce risca Romania o data cu cresterea pretului la gaze si carburant?

Estimarile pentru acest an sunt prudente tinand cont ca investitiile statului continua sa fie mult prea reduse, atragerea fondurilor europene pare sub asteptari in al doilea trimestru din 2014, iar in piata se mentin riscurile legate de incidentele de plata.

„Chiar daca ne vom confrunta cu inca un an dificil, obiectivele noastre sunt parte a unei strategii de crestere profitabila la nivelul tuturor celor 4 linii de business detinute. Macon va continua sa se dezvolte avand la baza obiectivele strategice legate de dezvoltarea parteneriatelor cu clientii, eficienta operationala si controlul ferm al costurilor”, a mai aratat Marius Marin.

Conform datelor Macon, vanzarile de BCA, principala categorie de produse din portofoliul companiei, au inregistrat o crestere cu 16% in primele 4 luni ale acestui an fata de perioada similara din 2013. Cresterea vanzarilor a fost sustinuta de completarea si extinderea gamelor de produse din categoria blocurilor de zidarie din BCA, cu noi produse lansate in ultimul trimestru al anului 2013.

Vanzarile de prefabricate din beton (elemente pentru infrastructura rutiera, elemente prefabricate din beton pentru constructii civile si industriale, stalpi din beton pentru linii electrice aeriene, tuburi din beton) au fost, dupa primele 4 luni, mai mari cu 15% fata de perioada similara din 2013, in ciuda blocajului investitiilor in lucrarile de infrastructura care au generat o scadere de 25% pe acest segment in primul trimestru al anului 2014.

Pentru categoria de produse din teracota, vanzarile realizate in primele 4 luni indica o crestere cu 21% fata de perioada similara din 2013. Realizarile pe aceasta linie de business au fost posibile si datorita investitiei finalizate in august 2013, odata cu instalarea unui nou cuptor de ardere a cahlelor de teracota, o premiera in industria autohtona de profil.

Piata de Beton Celular Autoclavizat s-a ridicat anul trecut, din estimarile reprezentantilor pietei, la circa 70 de milioane de euro, ocupand o pondere de 55% din totalul pietei de zidarie. Principalii concurenti ai Macon la nivel local sunt Xella (cu brandul Ytong) sau Celco Constanta.

Sursa foto: Patrick Vrabie | WALL-STREET.RO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri