"Diferenta de pret este minima: 255 si 256 milioane", au declarat surse din Complexul Energetic Oltenia, fara sa ofere detalii. Reprezentantii GFR au afirmat ca societatea detinuta de Gruia Stoica a participat la licitatie in cadrul unei asocieri si a oferit pretul cel mai scazut.

Ofertele au fost depuse joi, de CFR Marfă și asocierea formată din Grup Feroviar Român, Unifertrans și Servtrans Invest, a comunicat Complexul Energetic Oltenia. La momentul actual, procedura este în evaluare, menționează compania.

"In ceea ce priveste pretul, GFR nu poate comunica acest aspect intrucat reprezinta secret comercial, insa poate afirma ca in urma deschiderii ofertelor financiare, pretul oferit de asocierea in care a participat GFR a fost cel mai scazut. In acest moment, procedura de licitatie este in desfasurare, fiind incheiata etapa depunerii si deschiderii ofertelor tehnice si financiare, urmand analizarea de catre comisia de licitatie a documentelor depuse si solicitari de clarificari, si abia apoi urmand desemnarea castigatorului", potrivit GFR.

Reprezentantii CFR Marfa nu au transmis informatii privind licitatia. Sursele din Complexul Energetic Oltenia au adaugat ca anuntul privind castigatorul licitatiei nu va fi facut mai devreme de doua saptamani. Licitatia a fost programata initial pentru luna ianuarie, cand CE Oltenia a transmis invitatii de participare catre CFR Marfa, GFR si alte trei societati, informeaza Mediafax.

Valoarea contractului pentru trei ani era de 473 milioane de lei (peste 100 milioane euro), iar acordul urma sa intre in vigoare in 1 aprilie 2014. Licitatia a fost insa amanata dupa ce Gruia Stoica a fost retinut de DNA, fiind urmarit penal pentru cumparare de influenta. Stoica i-ar fi promis avocatului Doru Bostina suma de 3 milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la licitatia pentru transportul carbunelui.

Anchetatorii au stabilit ca Gruia Stoica i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da 3 milioane de euro, pentru "a-si exercita influenta pe care a lasat sa se creada ca are o asupra directorului general al CFR Marfa, pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale".

Dupa retinerea lui Stoica, CE Oltenia a anuntat ca va prelungi contractul existent cu CFR Marfa. Grupul Feroviar Roman a fost declarat in iunie 2013 castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, insa vanzarea pachetului majoritar de actiuni la compania de stat nu a putut fi finalizata pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.

Compania CFR Marfa, controlata de stat prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de marfa local, secondat de Grup Feroviar Roman.

La jumatatea lunii februarie, procurorii i-au trimis in judecata pe Gruia Stoica in stare de arest preventiv si pe Doru Bostina cu interdictie de a parasi tara. La 9 mai instanta suprema a decis ca Stoica sa fie judecat in arest la domiciliu. Complexul Energetic Oltenia din Targu Jiu este controlat de stat, prin Departamentul pentru Energie.