Symmetrica, unul dintre cei mai mari producatori de pavele si borduri vibropresate de pe plan local, observa o usoara crestere a cererii de pavele destinate proiectelor rezidentiale si comerciale, piata fiind insa in continuare sustinuta de proiectele publice de infrastructura.

„In ultimii ani, piata de pavele si borduri vibropresate din Romania a fost sustinuta, in mare parte, de proiectele publice de reabilitare a trotuarelor, pietelor si zonelor pietonale. In acest an insa estimam un avans usor al cererii de pavele pietonale si o crestere a numarului de proiecte rezidentiale si comerciale in care ne vom implica”, a declarat Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.

Astfel, raportat la mixul de produse al Symmetrica, pentru 2014 reprezentantul companiei estimeaza ca 40% din livrari vor fi de pavele pietonale, comparativ cu 35% in 2013. In acelasi timp insa, anul acesta poate aduce o scadere usoara a cererii de borduri si rigole determinate mai ales de numarul mai mic de proiecte publice sau de infrastructura ce se afla in executie.

„Anul acest am observat si o crestere usoara a cererii de produse industriale – dale, rigole, capace de rigole – companiile investind tot mai mult in amenajarea spatiilor din vecinatatea unitatilor de productie, depozitelor, etc.”, a mai spus Sebastian Bobu. In ceea ce priveste capacitatea de productie Symmetrica, in prezent, compania produce in cele 5 fabrici ale sale aproximativ 11.500 metri de pavele si borduri pe zi. Din totalul produselor livrate, 40% sunt pavele pietonale, 15% pavele carosabile, 40% boduri si 5% rigole, capace de rigole, dale.

Referitor la zonele in care au loc cele mai mult livrari, in prezent, peste 90% dintre produsele Symmetrica ajung in proiectele din zona urbana, urmand ca treptat si zona rurala sa se dezvolte mai mult in directia amenajarii. Dincolo de schimbarea usoara a mixului de produse vandute si de majorarea cererii pe segmentul pavelelor destinate sectorului rezidential sau comercial, anul in curs ar putea aduce si o stagnare a pretului pentru pavele si borduri, dupa ce in 2013 s-a inregistrat o usoara crestere in acest sens.
“Cu toate ca, inceputul lui 2014 indica o redresare pe segmentul proiectelor rezidentiale si comerciale, ne este inca foarte dificil sa facem estimari cu privire la evolutia pietei din acest an. Astfel, lipsa unor proiecte mai mari de infrastructura ar putea determina stagnarea pietei la acelasi nivel din 2013”, a incheiat Sebastian Bobu.

Piata de pavele si borduri, similara cu nivelul anului 2012

Referitor la piata de pavele, borduri si rigole din Romania, in 2013 aceasta a atins aproximativ acelasi nivel ca si in anul precedent, avand un volum de circa 12 milioane de metri si o valoare de aproximativ 66 de milioane de euro.

Symmetrica este unul dintre cei mai mari producatori de borduri si pavele din Romania, compania fiind infiintata in anul 1994. Symmetrica a inregistrat anul trecut afaceri in crestere cu 7%, un ritm al evolutiei mai scazut fata de anii anteriori, insa a depasit pragul de 15 milioane de euro.

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele si borduri se numara Arena Nationala, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcari cu pavele ecologice in Bucuresti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de strazi, trotuare si parcuri ecologice din intreaga tara.

Principalii concurenti ai Symmetrica la nivel local sunt Elis Pavaje si Semmelrock, parte a grupului austriac Wienerberger.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri