Investitorii in energie verde intampina mari probleme dupa schimbarile legislative in domeniu. Emil Morariu (foto), unul dintre fostii actionari Bere Mures, care a investit 25-30 mil. euro, alaturi de Virgil Mailat si ginerii sai, in parcuri eoliene a povestit intr-un interviu acordat wall-street.ro cum arata acum investitiile pe care le-a realizat dupa exitul de la Bere Mures si problemele pe care le intampina in acest domeniu, unde, spune el, a ajuns sa nu mai poata vinde certificatele verzi pe care le obtine.

Omul de afaceri, fost actionar Bere Mures, a vandut actiunile pe care le detinea la compania producatore de bere in 2008 catre Heineken. El spune ca o mare parte din banii primiti pe actiunile pe care le avea in compania Bere Mures i-a investit in energie verde, unul dintre domeniile care au avut parte in ultimii ani de un boom. Din pacate, pentru Morariu modificarile legislative din domeniu i-au schimbat complet prognozele din businessul cu energie regenerabila.

"Am investit o mare parte din ce am realizat la Bere Mures in energie verde, iar acum sunt in situatia in care am o multime de certificate verzi pe care nu le pot vinde. Stau calare pe certificate verzi”, spune Morariu. El mentioneaza ca are o suma de 2-3 milioane euro blocata in certificate verzi. “Avem investitii pe care le-am incetinit din cauza faptului ca nu imi pot vinde certificatele verzi si nu imi pot recupera macar o parte din investitie”, a comentat Emil Morariu.

Antreprenorul onsidera ca situatia din domeniul energiei regenerabile arata ca legislatia ramane in continuare una din problemele presante ale mediului de afaceri local.

Pretul certificatelor verzi, la jumatate intr-un an. Oricum nu se vand

Omul de afaceri considera ca cei de la guvernare, indiferent de culoarea politica, trebuie sa tina cont de cei care investesc si de faptul ca trebuie sa isi recupereze banii. “Acel om care a investit trebuie sa poata sa isi recupereze investitia, in 10-15-20 de ani, nu spune nimeni sa si-o recupereze in 3 ani”, a adaugat Emil Morariu, completand ca orice investitor are nevoie de siguranta asta, de predictibiliate, pentru ca in functie de asta investeste in continuare. “Legislatia este jalnica in Romania in momentul de fata”, a mai spus Emil Morariu.

In acest context, Emil Morariu considera ca in prezent trece prin cele mai grele momente pe care le-a trait in afaceri. “Acum este cel mai greu moment, pentru ca am 4 nepoti si tot ce fac este pentru familie, iar ce am investit greu imi vine inapoi. Daca investesc nu stiu ce ma asteapta poimaine, ca vine alt Guvern, schimba legi. Nu fac politica, nu am facut niciodata”, a mai spus Morariu, care intrebat in ce domenii vede potential de investitii mai sigure, spune ca “nu stiu daca mai este ceva sigur, parca nu mai am incredere in nimic. Astept sa vad ce zice tineretul (se refera ca copii sai, carora le-a inmanat stafeta in business-n.r.)”. Un telefon pe care omul de afaceri il primeste ne intrerupe pentru scurta vreme conversatia.

Dupa ce incheie conversatia, omul de afaceri imi povesteste pe scurt: “A fost zi de licitatie astazi. Am vandut doar 2% din certificatele verzi”. Schimbarile legislative au distrus toate prognozele investitorilor in energie regenerabila. “Pana anul trecut in vara vindeam certificatul verde cu 50-55 euro. Acum sunt la jumatate de pret si nici asa nu se vand. Acum este momentul greu, d-asta am spus asta. Am inceput investitiile in 2011, nu au trecut decat cativa ani si eu deja stau si nu am recuperat nici 20% din investitie. Ne-au pus in cos pentru 2017 certificatele verzi pe care ni le-au taiat. Daca eu nu vand nici acum, ce fac in 2017 cu cele din cos”, se intreaba omul de afaceri.

Ce modificari legislative afecteaza "piata" certificatelor verzi

Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. Guvernul a operat insa cateva modificari in legislatie, modificari care au schimbat complet regulile jocului.

Alina Stancu Birsan, partener PeliFilip, a prezentat pentru wall-street.ro si care au fost cateva din cele mai recente modificari legislative din domeniul energiei regenerabile.

  • Cota anuala obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi a scazut de la 15% (cat era initial prevazut pentru anul 2014), la 11,1%. Alina Stancu Birsan a explicat ca, ulterior modificarii legislative din acest an, aceste cote nu mai sunt specificate in lege, ci anual cotele sunt stabilite prin hotarare de Guvern, in baza propunerii ANRE, ceee ce, potrivit avocatului specializat in energie, aduce cu sine o lipsa de predictibilitate pentru investitorii in domeniu.
  • S-a redus numarul de certificate verzi. Astfel, pentru producatorii care au fost acreditati pana la 31 decembrie 2013 au fost amanate de la tranzactionare o parte din certificatele verzi care le revenea pana in 2017. Amanarea tranzactionariicertificatelor verzi ar putea aduce o crestere substantiala a ofertei de certificate incepand cu 2017, cand acestea ar incepe sa fie recuperate. Acest fapt poate avea un efect negativ la nivel de pret., care oricum este si in prezent apropiat de limita inferioara. In acelasi timp, producatorii acreditati incepand cu 1 ianuarie 2014 primesc din start mai putine certificate verzi ca urmare a reducerii numarului acestora in baza rezultatelor analizei supracompensarii. Centralele fotovoltaice au inregistrat cea mai mare scadere de numar de certificate verzi, de la 6 la 3 certificate pe MWh. In cazul centralelor eoliene, numarul a scazut de la 2 la 1,5 pe MWh pana in 2017 si de la 1 la 0.75 pe MWh incepand cu 2018.
  • Se intentioneaza ca marii consumatori de energie sa fie scutiti de obligatia de a suporta pana la 85% din valoarea certificatelor verzi pe care ar trebui sa o plateasca conform legislatiei actuale. Potrivit partenerului PeliFilip hotararea de Guvern care a aprobat aceasta masura nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial. In baza informatiilor publice disponibile, exceptarea ar urma sa se realizeze diferentiat, astfel incat cei cu electrointensitati peste 20% vor fi scutiti de achizitia a pana la 85% din certificatele verzi, cei cu intensitatati de 10-20% de 60%, iar cei cu intensitati cuprinse intre 5 si 10% de 40%. Forma in care a fost aprobata schema de ajutor de stat pentru marii consumatori va fi foarte importanta pentru a evalua impactul acestei masuri asupra pietei certificatelor verzi, spre exemplu in ce masura va conduce la scaderea cererii de certificate verzi, spune avocatul.
  • Durata de valabilitate a certificatelor verzi a scazut in 2014 de la 16 luni la 12 luni.

Toate aceste masuri au avut impact puternic asupra investitorilor in energie regenerabila. Spre exemplu profitul CEZ s-a injumatatit.

Tanara generatie, motiv de mandrie pentru omul de afaceri Emil Morariu

Dincolo de problemele pe care Emil Morariu le intampina ca investitor in energie verde, acesta are si motive de mandrie in business, recent fiica sa Adina Plopleanu inaugurand oficial un hotel de 4 stele in Targu Mures dupa o investitie de 7 mil. euro, finantata chiar de el, de care se declara mandru. Morariu a predat fraiele business-urilor ficelor sale si celor doi gineri si, desi marturiseste ca a mai pastrat cate ceva si pentru el, spune ca 80% din afaceri sunt acum gestionate de copii. Despre inmanarea stafetei catre copii Morariu spune ca a facut-o pentru “simplul fapt ca se iubesc si toti 4 muncesc, nu cu ora, ci cu ziua. Pentru ca nu le-am impus nimic si ei au ales bine, accept sa imi modific eu gandirea raportat la gandirea lor, pentru ca ideile lor sunt mai bune decat ale mele. Am impartit totul aproape egal copiilor".

Viata de dupa exit: agricultura, cel mai nou domeniu in care familia a investit

Emil Morariu spune ca a investit cam toti banii castigati din vanzarea Bere Mures, iar cea mai recenta investitie finalizata este hotelul Privo, realizat de fiica sa Adina Plopleanu in Targu Mures. Majoritatea afacerilor sunt deja in mana copiilor.

Printre cele mai recente investitii ale familiei se numara agricultura, familia detinand 15% dintr-o socientate care detine 500 de ha de teren, Fruvinis. “Avem investitii intr-o societate exata pe agricultura, unde detinem 15%. Inca nu am inceput real activitatea in acest domeniu asa ca nu pot sa povestesc cum este, suntem la inceput”, spune Morariu.

De asemenea, omul de afaceri spune ca toti membri familiei sunt membri cooperatori la societatea Supercoop Targu Neamt, una dintre cele mai importante societati in regim de cooperatist ca volum de investitii. "Nu am vandut nimic, am renovat totul", a spus Morariu, care enumara printre businessurile familiei, deja impartite copiilor spatii logistice in Brasov si Targu Mures. In prezent familia mai are in lucru un mic business center in Targu Mures: o cladire de birouri pe 4 nivele cu depozite unde peste 10.000 mp de birouri au fost modernizate. Printre chiriasii acestui spatiu se numara si Arabesque. Si in Brasov detine un spatiu de un hectar tot o cladire de birouri pe 4 etaje, inchiriata toata. Tot in Brasov, Morariu spune ca este in gandire un proiect similar Privo de care se va ocupa cealalta fiica a omului de afaceri.

Inceputul in afaceri pentru Emil Morariu

Debutul in afaceri a avut la baza in cazul lui Emil Morariu o situatie de criza. “Am fost dat afara dupa Revolutie de la Bere Reghin si la 1 martie 1990 nu aveam un loc de munca si aveam doi copii acasa. Stiti ce greu a fost?”, povesteste omul de afaceri, care continua “Parintii stateau cu noi si l-am intrebat pe tata ce sa fac, iar el mi-a zis “Pai, ce stii sa faci?”, i-am raspuns ca bere si mi-a zis “Pai, atunci fa bere”. Si asta am facut. In august mergea fabrica. In subsolul casei lui Mailat, faceam 10 butoaie de bere pe zi. Nu era mult, dar a fost un inceput si de atunci incolo a tot crescut. Aveam 10% din piata cand am vandut catre Heineken si faceam 20 mil. euro profit pe an cu fabrica, era a doua ca volum de productie din tara”, povesteste Morariu, cel care alaturi de partenerii lui de la Bere Mures, a “inventat” berea la PET.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri