Atitudinea fata de antreprenoriat este mai optimista in randul respondentilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani (79%) si al studentilor (83%). Mai mult, romanii cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani arata un potential antreprenorial ridicat (64%), 61% dintre respondentii cu studii universitare intentionand sa isi deschida propria afacere.

Pentru romani cel mai atragator aspect pentru a porni o afacere este reprezentat de perspectiva unui al doilea venit (53%), un rezultat peste media internationala (29%). Romanii stau mai bine la acest capitol chiar si decat SUA (47%), Mexic (45%) si Grecia (45%). Al doilea cel mai important motiv este legat de independenta fata de un angajator si posibilitatea de a fi propriul sef (37%), urmat de implinirea personala si posibilitatea de a-si pune in aplicare propriile idei (23%).

Pe de alta parte, printre obstacolele pe care romanii le au in vedere in momentul in care doresc sa inceapa o afacere se numara teama de esec (60%), procent cu 10% mai mic insa decat media internationala. La aceasta se adauga amenintarea crizei financiare (23%), dezamagirea personala (11%). La polul opus se situeaza studentii, care se tem mai putin de esec (55%).

Citeste si:

In ceea ce priveste factorii care pot incuraja decizia de a incepe o activitate pe cont propriu, pe primul loc se situeaza finantarea din fonduri publice si imprumuturile pentru start-up-uri (46%), existenta unei educatii antreprenoriale si instruirea competentelor necesare in afaceri (35%), birocratia redusa (33%) si sustinerea din partea familiei si a celor apropiati (15%).

Antreprenoriatul nu este vazut cu ochi buni de clasa politica

Potrivit raportului, romanii considera ca antreprenoriatul este privit nefavorabil de catre clasa politica, mass-media si de catre societate. Prin comparatie, media la nivel mondial a tarilor participante in sondaj arata o dispersare de pana 46% in ambele situatii, respondentii declarand ca tara lor trateaza antreprenoriatul, deopotriva, favorabil si nefavorabil.

Romania participa pentru a doua oara in cadrul raportului Amway, realizat anul trecut in premiera la nivel global, in 24 de tari.

Sursa foto: Antreprenoriat, Shutterstock.com