3 Iulie 2014

Topul tarilor cu cel mai mare consum de cafea. Pe ce loc se afla Romania



Romanii consuma o jumatate de ceasca de cafea pe zi, cifra care ne plaseaza pe locul 30 la nivel mondial, cu mult in urma unor tari precum Olanda, Finlanda sau Suedia, arata datele Asociatiei Romane a Cafelei.

In Austria consumul este de 7,96 kg pe cap de locuitor, in Germania de 6,95 kg, iar in Romania de 2,3 kg pe cap de locuitor pe an. Si in estul Europei, consumul de cafea este mai mare decat in Romania: Polonia (3,19 kg), in timp ce in Bulgaria este de 2,9 kg. Mai mult, romanii consuma doar 0,5 cesti de cafea pe zi, in timp ce in Olanda sunt consumate zilnic 2,4 cesti pe zi, Finlanda (1,8 cesti pe zi) si Suedia (1,3 cesti pe zi).

Potrivit Asociatiei Romane a Cafelei, consumul redus de cafea din Romania este generat de aplicarea accizei la produsele de cafea, cresterea la nivel global a pretului cafelei ca materie prima sau de evaziunea fiscala asociata acestui produs.

Consumul mondial de cafea a crescut cu o rata medie anuala de 1,9% in ultimii 50 ani, de la 57,9 milioane de saci in 1964 la 142 milioane de saci in 2012. Aceasta rata de crestere s-a accelerat din 1990 la 2,1%, si la 2,4% din 2000. Pietele traditionale importatoare, cum ar fi Japonia, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au reprezentat istoric cea mai mare parte a cererii de cafea la nivel mondial. Cu toate acestea, in ultimii ani, cererea in tarile producatoare de cafea si pietele emergente a crescut, contribuind astfel in mod semnificativ la cresterea consumului total de cafea.

Cafeaua se cultiva pe o raza de 1.000 de mile in jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului in Nord, pana la Tropicul Capricornului in Sud. Arborele de cafea creste in peste 50 de tari din intreaga lume si este cea mai vanduta marfa din lume, dupa petrol. Principalele tari furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia si Vietnam.



Citeste si