Complexul Energetic Oltenia (CEO) a finalizat modernizarea termocentralelor pe care le opereaza in Oltenia, insa nu mai are piata din cauza competitiei energiei regenerabile, precum si a costurilor ridicate cu certificatele de emisii de gaze cu efect de sera.

"Am terminat de modernizat, dar nu mai avem piata, pentru ca, la ora asta, Romania are 15.000 MW care pot functiona, din care 6.000 sunt regenerabili, 6.000 hidro si 1.400 nuclear", a declarat marti, intr-o conferinta, Lautentiu Ciurel, directorul general al CEO.

El a adaugat ca Romania are carbune pentru 30-40 de ani, iar carbunele este o componenta strategica in sectorul energetic, dar companiile care produc energie din carbune trebuie integrate intr-un mix energetic, la fel cum se intampla in toata Europa, arata Mediafax.

"Nu exista alt loc in lume unde producatorii de energie sa se canibalizeze ca aici. Trebuie un mix, trebuie sa inteleaga si Fondul (FMI-n.r.), pentru ca asa sunt si Enel, si E.ON si CEZ si toti", a afirmat Ciurel. El a adaugat ca exista riscul ca anul viitor nicio termocentrala sa nu mai functioneze din cauza cauza costurilor ridicate cu certificatele de CO2.

Nu exista alt loc in lume unde producatorii de energie sa se canibalizeze ca aici.

Citeste si:
Complexul Energetic Oltenia se va inchide daca nu se restructureaza
Complexul Energetic Oltenia...

Potrivit lui Ciurel, CEO produce cea mai ieftina energie obtinuta din lignit din Europa, iar Rovinari este cea mai buna termocentrala din tara. Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova si Rovinari cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumuleaza o capacitate instalata de 3.900 MW.

Complexul energetic poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafata si 3 perimetre subterane. Producatorul de energie este controlat in proportie de 77% de Ministerul Economiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Piata de fuziuni a crescut la 3,65 miliarde de dolari in 2015
Setari Cookie-uri