Complexul Energic Oltenia (CEO) a inregistrat in cadrul primului semestru din acest an pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), dupa ce anul trecut, in perioada similara, inregistrase un profit net de 13,5 milioane lei. Rezultatul negativ inregistrat de Complexul Energetic Oltenia se datoreaza diferentelor de curs valutar nefavorbile aferente creditelor in yeni accesate pentru investitiile de mediu.

Cota de piata a Complexului Energic Oltenia in primele sase luni a scazut la 17,9%, fata de 18,4% in primul semestru din 2015, potrivit datelor transmise de CEO, conform News.ro.

“In primele sase luni ale acestui an, CE Oltenia a inregistrat o cifra de afaceri de 1,023 milioane lei, un profit din exploatare de 30,6 milioane lei si o pierdere din activitatea financiara de 168,8 milioane lei, ca urmare a diferentelor de curs valutar nefavorabile aferente creditelor accesate pentru investitiile de mediu (in principal ca urmare a reevaluarii lunare a creditului in yeni)”

De altfel, producatorul de energie se afla intr-o situatie financiara dificila, dupa ce a inregistrat pierderi cumulate de circa 1,7 miliarde lei in ultimii doi ani. Reprezentantii CEO au declarat ca diferentele de curs valutar au determinat o pierdere financiara in primele 6 luni ale acestui an paroximativ dubla fata de pierderea financiara inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut" spun reprezentantii CEO

In prima jumatate a anului, compania a achizitionat certificate de emisii de dioxid de carbon in valoare de 185 milioane lei si certificate verzi in valoare de 10,2 milioane lei. Comparativ, in primul semestru al anului trecut nu au fost constituite provizioane pentru achizitia certificatelor de CO2. De asemenea, in primul semestru din acest an, Complexul Energetic Oltenia a inregistrat o cifra de afaceri de 1,023 miliarde lei, cu 17% mai mica fata de cea realizata in perioada similara a anului trecut, de 1,232 miliarde lei.

“CE Oltenia nu inregistreaza restante catre bancile finantatoare si nu au mai fost contractate credite noi. In peioada ianuarie-iunie 2016, compania a rambursat bancilor circa 230 milioane lei”, arata oficialii companiei.

Acestia mai spun ca platile aferente creditelor bancare au fost efectuate la termenele contractuale prevazute. In ceea ce priveste numarul de certificate verzi, acesta este stabilit in functie de energia vanduta la consumatorii finali si de energia consumata pentru extractia carbunelui in vederea producerii energiei electrice.

“Cota de certificate verzi a ajuns la 32%, desi conform prevederilor initiale ale Legii nr. 220/2008, cota obligatorie de certificate verzi ar fi trebuit sa ajunga la 10,8% in 2015 si la 16,8% in 2020”, subliniaza reprezentantii CEO.

Acestia se plang de faptul ca, desi conform legislatiei, producatorii sunt scutiti de la plata certificatelor verzi corespunzatoare energiei utilizate in consumul propriu tehnologic, energia folosita de CE Oltenia pentru exploatarea carbunelui nu este considerata consum propriu tehnologic.

“Marii consumatori de energie din Romania, cu exceptia CE Oltenia, au fost scutiti de la achizitia unei cantitati considerabile de certificate verzi, iar CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din Romania, dupa Alro Slatina si ArcelorMittal Galati”, mai spun reprezentantii complexului energetic.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri