Profitul operational al grupului ceh CEZ in Romania a scazut cu 14% in prima jumatate a anului, la 1,8 miliarde coroane cehesti (65,5 milioane euro), in contextul impactului negativ al suspendarii alocarii in a doua parte a anului trecut a certificatelor verzi pentru parcul Cogealac.

In primele sase luni, profitul obtinut in Romania inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a fost de 2,1 miliarde coroane. CEZ detine in Romania parcurile Fantanele si Cogealac, precum si o serie de microhidrocentrale, scrie Mediafax.

Pe segmentul de productie si distributie, CEZ a inregistrat in Romania in primele sase luni ale anului un profit EBITDA de aproximativ 400 de milioane coroane (14,5 milioane euro) , in scadere cu 55% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit unui raport financiar al grupului.
Printre elementele care au dus la injumatatirea rezultatului pe productie si distributie, CEZ noteaza "efectul negativ al suspendarii alocarii certificatelor verzi pentru parcul eolian Cogealac (de la 1 octombrie 2014)", pretul mediu mai mic al energiei electrice si pretul mediu mai mic al certificatelor verzi.

Productia de energie a CEZ in Romania s-a situat in primele sase luni la 726 de GWh, in urcare cu 22% raportat cu aceeasi perioada a anului trecut. Parcurile eoliene ale CEZ au produs 696 GWh in ianuarie-iunie, in urcare cu 26% comparativ cu acelasi interval din 2014, ca urmare a conditiilor meteorologice mai bune. Productia microhidrocentralelor a scazut cu 34%, la 30 de GWh. Pentru anul in curs, CEZ estimeaza in Romania o productie de energie in urcare cu 8%, la aproximativ 1,4 TWh.

Pe segmentul distributie si vanzare, profitul EBITDA a urcat cu 5%, la aproximativ 1,4 miliarde de coroane. Rezultatul din primul semestru al anului trecut a fost influentat semnificativ de profitul exceptional asociat unui contract cu Posta Romana. Totodata, castigul din prima jumatate a anului in curs a fost sustinut de marja mai mare la energia electrica distribuita, ca urmare a pretului mai ridicat, precum si de evolutia costurilor fixe.

Citeste si:
CEZ Romania: Pierderi de 229 de milioane de lei in 2016
Pierderi de 229 milioane de...

Grupul ceh noteaza ca, in urma aprobarii unui act de catre Comisia Europeana in luna mai, a fost reluat procesul aprobarii notificarilor individuale pentru parcurile eoliene Fantanele Vest si Cogealac. Totodata, CEZ a initiat un proces de acreditare temporara, dupa intrarea in vigoare la inceputul lunii iunie a unui amendament care permite acreditarea temporara de catre ANRE si reluarea alocarii de certificate verzi.

La nivel de grup, CEZ a raportat venituri in urcare cu 1%, la 102,9 miliarde de coroane (3,74 miliarde de euro) pentru primul semestru si un profit de 15,4 miliarde de coroane (560 milioane de euro), in scadere de la 17,3 miliarde de coroane in primele aase luni ale anului precedent. CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a cumparat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ondrej Safar, noul CEO al CEZ Romania. Martin Zmelik, inapoi in Cehia