Autoritatile romane "incurajeaza" grupul energetic italian Enel sa ramana pe piata locala, garantand un mediu de afaceri prietenos si transparent.

Autoritatile romane "incurajeaza" grupul energetic italian Enel sa ramana pe piata locala, garantand un mediu de afaceri prietenos si transparent, afirma Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, in ciuda faptului ca SAPE a deschis o actiune impotriva Enel, potrivit Mediafax.

"Incurajam ramanerea Enel in Romania, pentru ca am garantat si garantam un mediu de afaceri prietenos si transparent", a declarat Dumitrascu joi, intr-o conferinta. Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, a anuntat ca vrea sa vanda operatiunile din Romania pana la sfarsitul acestui an. Companiile de stat Electrica si Nuclearelectrica ar fi interesate sa preia unele active scoase la vanzare de grupul italian. Dumitrascu a adaugat ca Enel si-a indeplinit mare parte obligatiile asumate prin privatizarile unor filiale ale companiei de stat Electrica SA.

"Avem incredere in investitorii italieni, chiar si pentru simplul motiv ca Enel si-a asumat responsabilitati din contractul de privatizare, in mare parte indeplinit", a spus Dumitrascu. Cu toate acestea, Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) a deschis o actiune la Tribunalul International de Arbitraj de la Paris impotriva Enel, solicitand plata a 521,58 milioane de euro, invocand optiunea "put", care prevede ca Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, in conformitate cu mecanismul de stabilire a pretului, cuprins in contractul de privatizare semnat in iulie 2007.

SAPE gestioneaza pachetele minoritare de actiuni detinute la companiile de distributie si furnizare a energiei electrice care au fost privatizate si, inclusiv, litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica. Enel a platit direct statului, in luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, iar dupa o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participatie de 64,4%. Ulterior, pretul de vanzare a actiunilor a fost ajustat in urcare cu 38 de milioane euro, astfel ca suma platita statului a ajuns la 432,9 milioane de euro. In Romania, Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV). Potrivit unor informatii care circula pe piata de capital, Enel ar putea amana sau chiar renunta la vanzarea activelor din Romania in urma discutiilor cu ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, care au avut loc saptamana trecuta, la Roma.

Sursa foto: Shutterstock.com/Energie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri