Electrica SA este interesata sa intre pe piata de distributie a energiei din Republica Moldova, printr-o achizitie. Compania considera ca rata de rentabilitate este ridicata, dar o astfel de decizie depinde de orientarea pro-europeana a autoritatilor de la Chisinau, a aratat directorul companiei de stat, Ioan Rosca.

"Republica Moldova este o zona atractiva pentru toate companiile romanesti, sigur, conditionat si de traseul ei politic si economic care speram sa fie pro-european", a afirmat Rosca la ZF Power Summit. El a adaugat ca Electrica SA ia in calcul participarea la privatizarea a trei companii de distributie a energiei din Republica Moldova. Piata de distributie a energiei din Republica Moldova este atractiva pentru Electrica SA pentru ca ofera o rata de rentabilitate mai mare ca in Romania, conform Mediafax.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a redus in luna noiembrie rata reglementata a rentabilitatii pentru distribuitorii de electricitate de la 8,52% la 7,45%, decizie atacata in instanta de catre Electrica SA si filialele companiei. "ANRE a modificat rata de rentabilitate la patru luni de la listare (listarea Electrica SA la bursa, n.r.). Asta a creat o nemultumire si suspiciune extrem de mare a investitorilor, dar si un semnal de alarma cum ca planul nostru de a investi in propriile retele nu este acceptat de reglementator, dar eu stiu ca asta nu este adevarat. (...) Semnele nu sunt prea bune, dar speram ca aceste derapaje se vor opri", a continuat el.

Noi suntem interesati numai de distributie si de zona de lider pe furnizare. Interesul nostru nu este pe zona de productie.

Potrivit Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie, care reuneste unele dintre cele mai mari companii energetice active in Romania, scaderea ratei reglementate a rentabilitatii pentru distribuitorii de electricitate va afecta semnificativ strategiile de investitii ale companiilor vizate de aceasta masura. Rosca a aratat ca Electrica SA poate sa se dezvolte prin investirea banilor din listarea pe piata de capital in retelele proprii, dar are bani si din activitata proprie.

"Asta ne confera avantajul si potentialul de a ne uita spre posibile achizitii in piata locala si in cea regionala. Am spus asta si la privatizare, asta spunem si acum. Eram foarte interesati de Enel, in acest an si in 2016 avem oportunitati pe plan local. Noi suntem interesati numai de distributie si de zona de lider pe furnizare. Interesul nostru nu este pe zona de productie", a continuat Rosca. Grupul italian de utilitati Enel, care detine trei companii de distributie a energiei in Romania, a anuntat anul trecut ca va vinde aceste operatiuni. In ianuarie insa, Enel a revenit asupra deciziei, precizand ca a suspendat temporar vanzarea activelor de pe piata romaneasca. Electrica SA este controlata de stat, prin Ministerul Energiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri