Divizarea producatorului de energie termica ELCEN s-a incheiat, parti din patrimoniul acestuia fiind transferate catre Electrocentrale Constanta si Electrocentrale Titan, nou infiintate. Societatea ramasa si Electrocentrale Constanta urmand sa treaca la autoritatile locale si sa fuzioneze cu RADET.

"Procesul de divizare a fost finalizat marti, 30 septembrie, cand s-au inregistrat la Oficiul National al Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti noile companii desprinse din ELCEN, precum si Actul Constitutiv modificat al Electrocentrale Bucuresti. In urma divizarii ELCEN, au rezultat trei societati: Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Constanta si Electrocentrale Titan", se arata intr-un comunicat al ELCEN, potrivit Mediafax.

Astfel, statul roman ramane actionar majoritar al Electrocentrale Bucuresti (97,51%) prin intermediul Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, in timp ce Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz, cu sediul in Medias, va detine 2,49% din actiuni.

In ceea ce priveste cele doua societati nou formate, statul roman este unic actionar al Electrocentrale Constanta (100%) si detine 28,8% din titluri in cadrul Electrocentrale Titan, unde restul actionarilor sunt Electrocentrale Grup (70,47%), respectiv Romgaz (0,73%). Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) ramane cu cele 4 CTE-uri care deservesc Bucurestiul, respectiv Centrala Termoelectrica Vest, Centrala Termoelectrica Sud, Centrala Termoelectrica Grozavesti, Centrala Termoelectrica Progresu, precum si cu Uzina de Reparatii.

Electrocentrale Constanta detine Centrala Termoelectrica Palas si retelele de transport al energiei termice care deservesc orasul Constanta, precum si alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN, in timp ce Electrocentrale Titan detine Centrala Termoelectrica Titan si Centrala Termoelectrica Fantanele, precum si alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

Dupa divizare, regiile - RADET Bucuresti si RADET Constanta vor fi transformate in societati comerciale, iar actiunile Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Constanta vor trece din proprietatea privata a statului roman catre Primaria Municipiului Bucuresti, respectiv Primaria Municipiului Constanta, urmand apoi fuziunea dintre cele doua societati si firmele rezultate din reorganizarea celor doua regii.

ELCEN a fost infiintata pe 18 decembrie 2002, ca filiala a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societati comerciale. In prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este actionarul majoritar al ELCEN, detinand 97,51% din titlurile companiei.

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national. In primele opt luni ale acestui an, ELCEN a inregistrat o productie de energie termica de 2,8 milioane Gcal, respectiv 1,67 milioane MW/h de energie electrica. In primul semestru din 2014, ELCEN a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ un miliard de lei (circa 227 milioane de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri