15 Octombrie 2014

ESPE Energia: plan de investitie de 40 ml. euro in constructia de microcentrale



ESPE Energia, din grupul italian ESPE, intentioneaza sa investeasca 40 de milioane de euro pentru a construi microcentrale in Romania, sustine directorul financiar al companiei, Lucian Ghidarcia.

El a afirmat, intr-o conferinta, ca lucrarile de constructie a unei microhidrocentrale dureaza in medie intre doi si trei ani. Firma detine, din 2004, cinci microhidrocentrale in judetul Maramures.

ESPE Energia este asociata cu alte firme in productia de energie fotoltaica, noteaza Mediafax. Unitatile sunt mici, cu puteri cuprinse intre 2,5 si 4,1 MW instalati. Potrivit lui Ghidarcia, ESPE Energia are un contract de vanzare a energiei si a certificatelor verzi la Electrica SA, valabil pana in decembrie 2015.

Numarul de certificate verzi distribuite, prestabilit

Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand certificatele verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

In Romania sunt instalati peste 4.100 MW in unitati de productie a energiei din surse regenerabile, echivalentul a 20% din totalul capacitatilor de productie la nivel national, de 20.000 MW. Ponderea energiei verzi in consum a fost in 2012 de 7%, iar anul trecut a urcat la 10%. Romania spera sa ajunga pana in 2020 la o cota de 20%.



Citeste si