Achizitia Sanitec va intari prezenta grupului elvetian pe segmentul premium al pietei de obiecte sanitare si ar putea genera vanzari in crestere pe pietele din Germania, Elvetia si Franta, potrivit analistilor de la J. Safra Sarasin. Geberit ofera 14 dolari pe o actiune Sanitec, un pret cu 54,6% peste cotatia titlurilor la inchiderea sedintei de luni. Titlurile Geberit au crescut cu 4% in urma anuntului de marti, in timp ce actiunile Sanitec au urcat cu 54%, la 13,55 dolari.

Oferta va fi inaintata formal in data de 14 noiembrie, iar actionarii Sanitec vor avea aproximativ o luna la dispozitie pentru a o accepta, potrivit Mediafax. Consiliul de Administratie a companiei finlandeze si-a dat deja acordul pentru tranzactie. Piata europeana de constructii trece printr-o perioada mai putin favorabila, iar cresterea la nivel global da semne de incetinire.

Holcim si Lafarge scufunda concurenta

Holcim si Lafarge, cei mai mari producatori de ciment din Europa, au anuntat recent intentia de a fuziona prin schimb de actiuni, tranzactie care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si care presupune vanzarea de active pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare. Compania nou creata va avea o capitalizare de peste 50 de miliarde de dolari. Geberit are 17 unitati de productie in sapte tari si a incheiat primul semestru cu vanzari de 1,26 miliarde de franci elvetieni (1,32 miliarde de dolari).

In Romania, grupul este prezent de zece ani si a livrat produse atat pentru proiecte publice, cat si in cadrul unor proiecte private de mari dimensiuni, de la centre comerciale, cladiri de birouri si hoteluri, la hale industriale. Vanzarile Sanitec din prima jumatate a anului au atins 456 milioane de dolari, in timp ce profitul net a fost de 18,73 milioane de dolari.