Constantin Nita, despre sprijinul consumatorilor de energie: Schema a fost aprobata de Comisia Europeana

Comisia Europeana a aprobat schema de sprijin pentru consumatorii de energie din industrie, declara Constantin Nita, miniustrul Economiei.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, a anuntat ca, miercuri, Comisia Europeana a aprobat schema de sprijin pentru marii consumatori de energie din industrie. "Comisia Europeana a aprobat schema de sprijin pentru marii consumatori acum o ora", a anuntat Nita, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, adaugand ca aceasta este "o veste buna pentru toata lumea", potrivit Mediafax.

In vara acestui an, Guvernul a decis ca marii consumatori de energie electrica vor plati doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie, ajutorul de stat avand ca scop evitarea riscului ca aceste companii sa isi piarda competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si putea fi aplicata doar dupa primirea avizului Comisiei Europene. Marii consumatori de electricitate, precum Alro Slatina sau AlcelorMittal Galati, s-au tot plans in ultimii ani de pretul prea mare al energiei electrice si in special de ajutorul de stat acordat de guvern producatorilor de energie din surse regenerabile.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Mai departe, producatorii vand certificatele verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. Cresterea costurilor cu energia electrica ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preturilor produselor industriale si, implicit, asupra competitivitatii industriei energointensive. Industria energointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul de energie. In acelasi timp este cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect circa 1,5 milioane.

Citeste si:
ONG: Comisia Europeană ''cedează în faţa guvernelor anti-imigraţie''
ONG: Comisia Europeană...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina
Sursa foto: Shutterstock.com/Energie

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri