Organizatiile RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE cer autoritatilor sa gaseasca "acel punct de echilibru unde interesul consumatorului converge cu interesul producatorului", astfel incat industria sa nu intre in colaps, noteaza Mediafax.

Alte cerere vizeaza sistarea temporara a acreditarilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma sa beneficieze de certificate verzi, incepand cu data de 1 septembrie, cu exceptia proiectelor pentru care au fost obtinute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt in faze avansate de finalizare a investitiilor si a celor licentiate, pentru a permite autoritatilor si industriei regenerabile sa identifice masurile necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi, nefunctional in prezent.

"In incercarea de a proteja in mod legitim consumatorul final, autoritatile romane ezita sa faca ceea ce toate celelalte Guverne au facut in situatii similare, respectiv sa suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte pana la identificarea unor solutii de finantare viabile. In sens contrar, autoritatile imping cu buna stiinta investitorii existenti dar si pe cei noi din industria surselor de energie regenerabila spre faliment, generand un fenomen cu efect de bumerang ce va avea in final un impact negativ asupra cetatenilor. Rezultatul va fi cresterea iminenta a pretului energiei, care a scazut semnificativ datorita aportului energiei regenerabile", arata organizatiile, intr-un comunicat.

Companiile din domeniul energiei regenerabile au investit pana in prezent circa 7 miliarde de euro, unitatile insumand o putere instalata de aproximativ 5.000 MW. Investitorii din domeniu acuza ANRE ca vrea sa impuna in 2016, pentru al treilea an consecutiv, o cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie sub cea stabilita de lege, respectiv de 12,15%, fata de nivelul de 17% prevazut initial in Legea 220/2008.

Sursa foto: Turbine eoliene / Shutterstock