11 Noiembrie 2014

Un grad de utilizare de 80% al medicamentelor generice ar aduce economii de 100 mil. euro



Cresterea utilizarii medicamentelor generice de la 65% la 80% ar aduce economii de 100 de milioane de euro pentru pacienti si sistemul public de sanatate, a declarat luni Laurentiu Mihai, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

"Avem un studiu facut anul trecut de KPMG care arata ca implementarea catorva masuri simple de incurajare a folosirii de medicamente generice ar aduce si in Romania economii de 100 de milioane de euro pe an, la un loc pentru pacient si pentru sistemul public, daca ar creste utilizarea de generice de la 65% in prezent la 80%. Nu ar fi o crestere mare, dar ar fi o suma importanta si ar putea fi folosita in multe domenii ale sistemului de sanatate", a afirmat Mihai, potrivit Mediafax.

Fiecare zi pierduta dupa expirarea patentului inseamna cheltuieli mult mai mari pentru sistemul public.

El apreciaza ca, in Romania, cadrul legislativ discrimineaza "in mod evident" producatorii de generice pana la decontabilizarea acestora si cu un efect negativ asupra mediului concurential. Timpul de asteptare pentru un medicament generic pentru a putea intra pe piata si pe lista de medicamente compensate este de peste 250 de zile in Romania.

"Fiecare zi pierduta dupa expirarea patentului inseamna cheltuieli mult mai mari pentru sistemul public si intotdeauna pentru pacienti, care au sume importante de platit din buzunar", a spus Mihai. Totodata, el s-a referit la problemele pietei de medicamente generice din cauza taxei clawback, al carei nivel creste constant, de la 14,5% in trimestrul al treilea al anului trecut la 21% in perioada similara a acestui an.

Mecanismul de stabilire a preturilor pentru generice reprezinta o alta nemultumire a pietei de profil, cu dubla referentiere, raportate la alte 12 tari si stabilite la 65% din preturile medicamentelor inovatoare. APMGR propune eliminarea referintei externe si aplicarea referentierii la original sub 65% o singura data.

Din APMGR fac partea companiile Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva si Zentiva.



Citeste si