Peste 20 de medicamente, scoase de pe lista de compensate

Un numar de 21 medicamente au fost scoase de pe lista de compensate, unele pentru ca le-a fost suspendata autorizatia de punere pe piata, de catre Comisia Europeana, altele pentru ca sunt medicamente care se elibereaza fara reteta, se arata intr-un proiect de HG al Ministerului Sanatatii.

Proiectul de hotarare lansat in dezbatere publica vizeaza modificarea si completarea Hotararii Guvernului (HG) nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, relateaza Mediafax.

Potrivit proiectului, in urma evaluarii listei, au fost eliminate noua denumiri comune internationale (DCI) pentru care Comisia Europeana a emis decizii de suspendare a autorizatiei de punere pe piata: Rimonabantum si Efalizumabum (decizie din 16 ianuarie 2009), Alemtuzumab (decizie din 8 august 2012), Combinatii (rosiglitazonum + glimepiridum) si Rosiglitazonum (decizie din 31 decembrie 2010), Drotrecogium alfa (decizie din 8 noiembrie 2011), Daclizumabum (decizie din 10 iunie 2008), Sibutraminum (decizie din 31 decembrie 2010) si Tetralepamum (decizie din 10 iunie2013).

Cele mai multe din aceste medicamente erau compensate 100 la suta. Alte cinci DCI-uri, dintre care patru compensate suta la suta, au fost scoase din lista deoarece sunt exclusiv medicamente care se elibereaza fara reteta medicala (OTC), respectiv Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum si Clemastinum.

In plus, au mai fost eliminate din lista, din alte ratiuni, sapte medicamente, printre care Ibuprofen si Ginko Biloba. Alte 12 medicamente care erau compensate 90 sau 50 la suta au fost trecute intr-o noua lista, a medicamentelor compensate 20 la suta.

Citeste si:
Au fost suplimentate fondurile pentru tratamentele pacienților cu...
Au fost suplimentate...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri