Compania Gabriel Resources a demarat noi demersuri pentru initierea unui dialog pozitiv cu factorii de decizie din Guvernul Romaniei si cu autoritatile de reglementare competente direct responsabile de evolutia procesului de avizare si autorizare a minei de aur si argint de la Rosia Montana.

In acest scop, compania a trimis o notificare oficiala catre Presedintele si Prim-Ministrul Romaniei, in numele Gabriel si al anumitor companii afiliate prin care solicita autoritatilor romane sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare. Pentru evitarea oricaror indoieli, Gabriel doreste gasirea unei solutii amiabile in acest diferend care sa duca la dezvoltarea proiectului minier, in beneficiul tuturor partilor implicate. Gabriel nu a initiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers in instantele internationale de arbitraj, se mentioneaza in anuntul Gabriel Resources.

"Gabriel isi mentine angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana si ramane la convingerea ca o mina care propune tehnologie de ultima generatie va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului. Compania considera ca Proiectul va avea un impact pozitiv asupra perceptiei internationale a Romaniei, precum si a cresterii economice, pe durata de viata a proiectului, de la primele faze de constructie pana la finalizarea etapei de inchidere si reabilitare a minei. Cu investitii directe substantiale in reabilitare si conservare, Proiectul va proteja patrimoniul cultural al regiunii, va stimula alte initiative ale economiei locale, inclusiv turismul, si va accelera curatarea poluarii istorice severe a mediului din Rosia Montana si din zonele invecinate. Rosia Montana va fi un model de dezvoltare durabila pentru alte mine care urmeaza sa fie construite in Romania si in Uniunea Europeana", se mentioneaza in comunicatul companiei.

Potrivit companiei, in ultimii 15 ani, grupul Gabriel a investit sume semnificative in dezvoltarea Proiectului, iar in prezent nu exista nicio certitudine cu privire la procedurile care sa duca la autorizarea Proiectului. Grupul Gabriel considera ca a actionat permanent in spiritul bunei credinte, al corectitudinii si al cooperarii in toate raporturile sale cu autoritatile romane si cu Statul roman, ca partener al sau si actionar in acest proiect, pentru a inregistra progrese in autorizarea Proiectului.

"Compania este in masura sa evidentieze un numar semnificativ de intarzieri persistente in procesul de autorizare, provocate in mod nejustificat de catre autoritatile romane. Nu in ultimul rand, Proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de catre autoritatile competente insarcinate cu evaluarea sa; in schimb, a devenit victima conflictelor dintre factiuni politice rivale si a dezinformarii, ceea ce a provocat in mod nejustificat daune suplimentare capacitatii de dezvoltare a Proiectului", mai spun oficialii companiei.

Gabriel a emis notificarea deoarece considera ca tratamentul aplicat de catre autoritatile romane nu a fost in conformitate cu tratatele internationale de protectie a investitiilor semnate de catre Romania."Prin urmare, avand in vedere pierderile substantiale pe care Grupul Gabriel le va suferi daca Proiectul nu va fi autorizat sa se dezvolte in concordanta cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are alta solutie decat de a recurge la aceasta notificare prin care solicita statului roman sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare, conform Tratatelor", se mai precizeaza in anuntul companiei.

Grupul Gabriel prin reprezentantii sai la cel mai inalt nivel mentioneaza ca isi mentine disponibilitatea de a se angaja in consultari cu autoritatile romane in vederea rezolvarii pe cale amiabila a tuturor punctelor care fac obiectul unor dezacorduri, cat mai curand posibil, in beneficiul tuturor partilor implicate. "In caz contrar, daca grupul Gabriel nu va putea obtine o solutie satisfacatoare pentru un parcurs clar si solid de progres in autorizarea si constructia Proiectului, sau daca Romania nu ia masuri concrete pentru a ajunge la o astfel de intelegere amiabila, Grupul Gabriel este pregatit sa-si prezinte pretentiile in cadrul arbitrajului international, pentru a obtine compensari integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin incalcari ale tratatelor din catre Romania. De asemenea, Grupul Gabriel isi rezerva dreptul de a urma alte cai de remediere disponibile", se mai specifica in informarea companiei.

Anul trecut, Camera Deputatilor a respins proiectul privind exploatarea de la Rosia Montana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri