10 Februarie 2015

Medicamente originale vs generice: ce rol are competitia in inovarea in randul producatorilor



Daca medicamentele originale sunt protejate prin patent, cele generice incurajeaza competitia acerba, care duce si la o scadere a preturilor dupa ce patentul expira, arata Laurentiu Mihai director executiv al APMGR (Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania), la emisiunea WALL-STREET 360, realizata in parteneriat cu Farmexpert.

Medicamentul original este protejat de patent, este un monopol legal, justificarea fiind recuperarea investitiilor serioase pentru inventarea unei molecule noi. Medicamentul generic, pe partea cealalta, aduce competitie foarte acerba, care explica si scaderea dramatica a pretului medicamentului dupa expirarea patentului", spune Laurentiu Mihai.

Presiunea competitiei obliga practic producatorii sa concureze intre ei pentru a descoperi noi molecule care sa aduca ceva nou si sa intre cat mai rapid pe piata.

"Presiunea competitiei face sa creasca investitia in inovatie, iar pe de alta parte, scaderea preturilor, adusa de medicamentul generic, elibereaza fonduri pentru a putea fi utilizate acolo unde genericele nu exista", arata directorul APMGR.

In plus, medicamentele care au fost deja inventate pot fi imbunatatite. Este adevarat ca producatorii de generice nu pot modifica structura unui medicament patentat, sustine Laurentiu Mihai, ei pot face schimbari in ceea ce priveste partea de administrare.

Seria de emisiuni de business WALL-STREET 360 din saptamana 9-13 februarie este dedicata industriei farma. Proiectul VIDEO este realizat in parteneriat cu distribuitorul de medicamente Farmexpert. Urmareste emisiunea WALL-STREET 360 pentru raspunsuri, recomandari si analize din partea mai multor CEO din industria farma.



Citeste si