18 August 2006

Vanzarile OMV au crescut cu 28%, in prima jumatate a anului

Vanzarile Grupului OMV au crescut, in primul semestru al anului, cu 28%, cifrandu-se la 8,9 miliarde euro, informeaza un comunicat al companiei.

Indicele EBIT (venitul inainte de plata dobanzilor si a impozitelor) a crescut cu 24% pana la 1,2 miliarde euro, fata de perioada similara a anului 2005. Petrom a avut o contributie semnificativa la cresterea indicelui EBIT, care a ajuns la valoarea de 444 milioane euro. Venitul net realizat a crescut cu 30%, pana la 904 milioane euro.

Cash flow-ul a crescut cu 9%, pana la 1,1 miliarde euro, iar rata de indatorare a companiei este de 8%.

In perioada ianuarie - iunie 2006, investitiile totale au ajuns la 1,7 miliarde euro, fiind net superioare celor din primul semestru al anului 2005 (479 milioane euro). Aproximativ 287 milioane euro din aceste investitii au fost directionate catre divizia de Explorare si Productie, in principal pentru dezvoltarea noilor campuri din Noua Zeelanda si Austria, ca si pentru programul de optimizare din Romania. Aproximativ 1,3 miliarde euro au fost investite in divizia Rafinare si Marketing, cu realizari importante ce includ achizitia a 34% din Petrol Ofisi si achizitionarea a 70 de statii de alimentare in Republica Ceha. La sfarsitul lunii iunie 2006, grupul OMV (inclusiv Petrom) avea 46.734 de angajati.

20%, cota de piata a diviziei de Rafinare si Marketing

Divizia Rafinare si Marketing (inclusiv produse petrochimice) a grupului OMV a atins o cota de piata de 20%, in Europa Centrala, in primul semestru al anului.

In prima jumatate a anului 2006, vanzarile OMV pe acest segment au crescut cu 27%, pana la aproximativ 8,3 miliarde euro, datorita volumelor mai mari de vanzari ale diviziei de Rafinare si Marketing cat si preturilor mai mari ale produselor. Indicele EBIT, negativ in primul trimestru al acestui an, a crescut treptat si a ajuns la 94 milioane euro.

Aceste rezultate sunt mai slabe la capitolele rafinarii, petrochimice si marketing comparativ cu primul semestru al anului 2005. in plus, preturile mari la titei au avut un impact negativ, in special in rafinariile din Romania, unde nivelul de consum si pierderi se situeaza deasupra standardelor europene.

Contributia la EBIT a diviziei de produse petrochimice (in afara de Petrom) a fost de 30 milioane euro, in scadere cu 72% comparativ cu primul semestru al anului 2005. Aceasta se datoreaza unei scaderi a marjei cauzate de o crestere semnificativa a costurilor cu materiile prime care nu au fost reflectate in preturile de vanzare.

Productia totala de rafinare a OMV a crescut cu 6%, pana la 11,19 milioane tone, cu o contributie substantiala din partea Petrom. Capacitatea de utilizare totala a fost de 91%. Volumul vanzarilor efectuat de divizia de marketing a crescut cu 8%, pana la 8,8 milioane tone. La sfarsitul lunii iunie 2006, OMV impreuna cu Petrom detineau 2.520 statii de alimentare. in urma achizitiei a 70 de statii de alimentare ARAL de la British Petroleum din Republica Ceha, OMV detine pozitia de lider incontestabil pe piata ceha a statiilor de alimentare.

In prima jumatate a anului 2006 a fost finalizata achizitia a 34% din Petrol Ofisi, o companie de statii de alimentare din Turcia. Prin aceasta operatiune, OMV si-a marit oportunitatile de extindere pe o piata aditionala si detine in prezent o pozitie importanta in aceasta tara de importanta strategica.

Vanzarile de gaze naturale au crescut cu 67%

In acelasi timp, si vanzarile de gaze naturale ale companiei OMV au inregistrat cresteri de 67%, in primul semestru al anului 2006, pana la 1,7 miliarde metri cubi. EBIT (venitul inainte de plata dobanzilor si a impozitelor) a crescut cu 97%, pana la 61 milioane de euro. Capacitatea totala de transport a gazelor a crescut cu trei%, pana la 1.580 milioane metri cubi pe ora, in principal datorita capacitatii crescute din WAG.

Capacitatea medie de stocare a gazului vandut a crescut cu zece% pana la 627.808 metri cubi pe ora. Potrivit reprezentantilor companiei, preturile titeiului sunt programate sa ramana ridicate, cu fluctuatii importante pe termen scurt. Este de asteptat ca dolarul american sa fie mai slab in 2006 comparativ cu anul 2005. Sunt anticipate marje mai scazute de rafinare in 2006, comparativ cu marjele extrem de ridicate din 2005.



Citeste si