"Ce este sigur este ca avem un dialog permanent cu autoritatile in privinta Arpechim. Nu avem niciun cumparator pentru aceasta rafinarie. Noi vrem sa o transformam intr-un depozit de carburanti, iar pentru asta este nevoie sa fie demolate unele active. Am inaintat deja o cerere in aces sens autoritatilor competente", a declarat joi Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa, relateaza Mediafax.

Rafinaria Arpechim este inchisa din 2011, la acea data conducerea OMV Petrom considerand ca optiunea vanzarii nu era fezabila in contextul in care compania nu a gasit un cumparator "credibil" care sa aiba expertiza si resursele financiare pentru operarea unitatii. Rafinaria avea o capacitate nominala de prelucrare a circa 3,5 milioane tone de titei pe an si a fost initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic, prima instalatie fiind inaugurata in 1964.

Mariana Gheoghe afirma, in februarie 2013, ca OMV Petrom va demola Arpechim daca nu va gasi un cumparator. OMV Petrom a incercat sa vanda rafinaria catre o companie care sa o utilizeze atat pentru productia de carburanti, cat si de materii prime pentru combinatul Oltchim.

Citeste si:

Diversi reprezentanti ai statului au declarat de mai multe ori in ultimii ani ca partea de petrochimie a rafinariei va trebui cumparata de acelasi investitor care va cumpara combinatrul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, avand in vedere ca Arpechim era principalul furnizor de materii prime al combinatului. Statul nu a reusit insa sa vanda Oltchim, combinatul fiind in prezent in insolventa.

Profitul net al OMV Petrom a scazut anul trecut la sub jumatate din cel inregistrat in 2013, ajungand la 2,1 miliarde de lei (473 milioane euro), in timp ce vanzarile companiei au coborat cu 11%, la 21,5 miliarde lei (4,84 miliarde euro).