"Am incercat sa luam un credit, dar nu a venit nicio banca", a declarat Ignat la conferinta ZF Power Summit. ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala, unde detine 90% din piata, si din tara, cu o cota de 40%. Compania asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national. Potrivit lui Ignat, ELCEN a avut anul trecut un grad de incasare de 60%, diferenta de 40% fiind acoperita din credite. Datoriile ELCEN catre furnizorii de gaze naturale si servicii conexe se ridica la 315 milioane de lei, din care 125 milioane de lei catre Romgaz, 88 milioane de lei catre Distrigaz Sud Retele, 71 milioane de lei catre OMV Petrom Gas si 31 milioane de lei catre Transgaz, conform Mediafax.

Compania a contractat de-a lungul anilor credite pentru plata combustibilului consumat in procesul de productie, iar valoarea ramasa de rambursat este de 570 milioane de lei. In acelasi timp, datoriile RADET catre ELCEN pentru energia termica furnizata erau de aproape 3,6 miliarde de lei la finele lunii ianuarie. Guvernul intentioneaza sa realizeze fuziunea ELCEN cu Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), principalul datornic catre producatorul de energie electrica si termica. RADET este in subordinea Primariei Bucuresti, iar compania ELCEN, furnizorul de caldura al RADET, este detinuta de stat prin Ministerul Energiei.

Problema energiei termice din Bucuresti

Cele doua entitati ar fi trebuit sa fuzioneze anul trecut, iar potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, aceasta operatiune va rezolva problema energiei termice in Bucuresti. Oprescu declara in decembrie anul trecut ca fuziunea se va realiza "undeva spre martie 2015". Emil Calota, vicepresedinte in Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), afirma la inceputul lunii februarie, ca fuziunea nu va rezolva "miraculos" lucrurile, iar cine isi imagineza ca regia de distributie a energiei termice va deveni eficienta in actuala structura isi face iluzii.

ELCEN produce energia termica si o vinde catre RADET, care apoi o furnizeaza clientilor finali. Pretul gazelor naturale utilizate de ELCEN la productia energiei termice are o pondere de circa 80% in costul gigacaloriei. ANRE a crescut in 1 ianuarie cu 10,22% pretul la care ELCEN produce energie termica pentru populatie, la 186 lei/gigacalorie, si cu 1,91% pretul gigacaloriei consumata de clientii noncasnici, la 216,7 lei. Decizia a fost motivata de majorarea pretului gazelor naturale folosite drept combustibil. ELCEN a incheiat la inceputul lunii februarie doua acte aditionale la un contract cu producatorul de gaze naturale Romgaz Medias prin care va cumpara pana in luna septembrie gaze in valoare de 811,3 milioane de lei (184,3 milioane de euro).