Datoria actuala a Elcen catre Romgaz este de 319 milioane de lei.

"Am reusit sa deblocam o suma din bonusul de cogenerare pe care trebuia sa il luam pe 30 (septembrie, n.r.) in avans si platim gazele pe aceasta saptamana, bonus de cogenerare de inalta eficienta pe care il decontam cu Transelectrica pe data de 30. Si platim gazele catre Romgaz. Astazi facem ordinele de plata. Este vorba de 6 milioane lei (din bonusul de cogenerare de 9 milioane de lei, n.r.). Bucurestenii vor avea apa calda", au declarat, marti,reprezentantii Elcen, conform News.ro.

Solutia este valabila pana saptamana viitoare, cand trebuie cautate alte solutii

"In aceasta perioada factorii responsabili trebuie sa gaseasca o solutie", au declarat oficialii Elcen, referindu-se la conducerea Ministerului Energiei si a Primariei Capitalei.

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, a anuntat luni seara ca va intrerupe de marti livrarile de gaze naturale catre Elcen, dupa ce furnizorul de agent termic pentru apa calda si incalzirea Capitalei a anuntat ca nu mai poate onora obligatiile contractuale incepand din 27 septembrie.

Elcen si Romgaz au acelasi actionar majoritar - Ministerul Energiei. Reprezentantii Romgaz spun ca situatia critica creata, fara a consulta partile implicate, necesita decizii de urgenta care trebuie luate de toate partile interesate, si "din pacate aceste decizii nu apartin in mod singular companiei Romgaz".

Citeste si:

Romgaz a semnat in luna iulie 2016 doua contracte de furnizare gaze naturale catre Elcen aflate in derulare pana la data de 30 septembrie 2017, in valoare cumulata de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele doua companii au convenit in luna august o reesalonare a datoriilor restante ale Elcen catre Romgaz pentru o perioada de 36 de luni.

"Recenta decizie care solicita intrarea in insolventa a ELCEN Bucuresti fara a informa in prealabil partenerii si neindeplinindu-se formalitatile prevazute in contractele incheiate obliga conducerea Romgaz sa actioneze in limitele mandatului acordat de consiliul de administratie si actionari, respectiv de a actiona in interesul companiei si a actionarilor sai si de a respecta in aceeasi masura toti consumatorii carora direct sau indirect le furnizeaza gaz in Romania", mai spuneau reprezentantii Romgaz.

Conducerea Romgaz arata ca Elcen i-a comunicat ca nu-si mai poate onora obligatiile contractuale incepand cu data de 27 septembrie 2016.

Sursa foto: nikkytok / Shutterstock.com