Sindicatul Liber Independent din Sucursala Electrocentrale Bucuresti acuza Primaria Capitalei ca distruge sistemul de termoficare pentru ca nu plateste datoriile pe care le are RADET, societate aflata in subordinea sa, catre ELCEN.

"Distrugerea de peste 10 ani: Primaria Muncipiului Bucuresti participa activ de mai mult de zece ani la distrugerea sistemului de termoficare al capitalei prin neonorarea obligatiilor de plata si acumularea de datorii care au dus la declararea insolventei RADET si apoi a ELCEN", se arata in comunicatul emis de Sindicatul Liber Independent din Sucursala Electrocentrale Bucuresti.

"De la preluarea mandatului de Primar General de catre doamna Gabriela Firea, aceasta impreuna cu “echipa” a luat numai decizii care s-au dovedit ineficiente, a cautat solutii care s-au schimbat periodic, nu a apelat la oamenii profesionisti din ELCEN si RADET care ii puteau oferi solutii viabile pentru termoficarea Bucurestiului, cu scopul de a nu folosi resursele bugetare pentru realizarea sistemului integrat de termoficare, ci de a le folosi in companiile create, cu destinatii mai mult sau mai putin utile capitalei, dar nu strategice asa cum este in prezent termoficarea. In timp ce Primarul General aloca sume din bugetul PMB pentru catedrale, statui, flori, borduri si bancute, pierderile de agent termic din reteaua RADET s-au dublat", sustin sindicalistii.

Sindicatul avertizeaza ca neplata datoriei RADET catre ELCEN duce la blocaje economico-financiare pentru producatorul si distribuitorul de energie termica.

"Situatia actuala in care Primaria Municipiului Bucuresti “a uitat” sa onoreze conventia asumata de a plati in avans gazele naturale consumate de ELCEN pentru producerea agentului termic pentru populatie pe luna ianuarie 2019, aproximativ 175 de milioane de lei, duce la un blocaj economico-financiar al ELCEN, care nu poate onora obligatiile de plata catre furnizorii de gaz. Atragem atentia ca Primaria nu plateste ca alternativa nici macar subventia pentru agentul termic livrat de ELCEN catre populatie", transmite SLI-SEB.

Sindicatul acuza ca Primaria Generala distruge sistemul de termoficare si impinge intentionat spre faliment ELCEN si regia aflata in subordinea sa, RADET.

Mai mult, sindicatul sustine ca nu este sustinut de presedintele Sindicatului RADET, Ioana Stoica, pentru “a salva sistemul de termoficare” .

RADET are de dat catre ELCEN peste un miliard de lei, pentru energia termica livrata. Desi RADET este in administrarea ei, Primaria spune ca nu are ceva de plata si argumenteaza printr-o decizie a Inaltei Curti si un punct de vedere al Consiliului Concurentei, noteaza economica.net.

Potrivit unui proiect, Guvernul vrea sa stearga datorii de peste 1,6 miliarde de lei. La mijloc sunt chiar doua companii ale statului - ELCEN si Complexul Energetic Hunedoara. Potrivit datelor ANAF, ELCEN avea la sfarsitul anului trecut datorii la stat in valoare de 830 de milioane de lei, iar Complexul Energetic Hunedoara 800 de milioane de lei, noteaza Digi24.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in februarie, infiintarea unei noi companii municipale care sa preia sistemul de incalzire centralizata din Bucuresti – RADET, numita Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti, care va avea actionari Municipiul Bucuresti (99,999%), Comuna Chiaja si Orasul Popesti, iar scopul sau este producerea, transportul si distributia energiei termice, serviciul public fiind delegat catre aceasta. CGMB a aprobat si infiintarea Companiei Municipale Energetica Servicii Bucuresti, care va presta serviciile conexe, respectiv intretinerea retelelor de termoficare, acesta urmand sa gestioneze si fonduri europene. Compania va avea aceiasi actionari, noteaza Hotnews.ro.

Cele doua companii se vor forma in urma reorganizarii si divizarii Companiei Municipale Energetica, urmand ca la final aceasta sa fie dizolvata. Hotararea Consiliului General prin care aceasta companie a fost infiintata a fost anulata in instanta de USR, alaturi de hotararile de infiintare a altor 21 de companii municipale.

In prezent, Ministerul Energiei este principalul actionar al ELCEN, detinand 97,51% din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de SNGZ Romgaz (2,49%). Obiectul de activitate al companiei il reprezinta productia, transportul, distributia, dispecerizarea si vanzarea energiei termice, dar si productia si vanzarea energiei electrice. ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Romania (40%) si din Bucuresti (90%). Din punct de vedere al productiei de energie electrica, ELCEN asigura 3,88% din cota de piata la nivel national, potrivit raportului Transelectrica publicat pentru anul 2017.

Sursa foto: Frames

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri