La grefa Tribunalului Bucuresti a fost inregistrata cererea de atragere a raspunderii patrimoniale a PMB, prin care se solicita obligarea la plata creantei RADET catre ELCEN in cuantum de 3,83 miliarde de lei, anunta administratorul insolventei ELCEN, Sierra Qudrant.


PMB avea posibilitatea de a achita doar 1,1 miliarde de lei (suma rezultata in urma raportului de reevaluare a creantei, intocmit de un evaluator independent), adica la valoarea de piata a creantei estimata in cazul vanzarii fortate catre un potential cumparator, precizeaza administratorul insolventei ELCEN, Sierra Quadrant, care apreciaza ca PMB este principalul vinovat atat pentru situatia deplorabila a RADET, cat si pentru sumele restante acumulate de aceasta.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea „a avut la dispozitie multiple variante, insa a ales sa nu faca nimic. Chiar daca in mandatul doamnei Firea s-au acumulat doar o parte din datoriile totale ale RADET, intrucat a ales sa cheltuiasca banii bucurestenilor pe vouchere, vacante si reclame la companiile de stat, cu siguranta in acest mandat a definitivat distrugerea RADET si periclitarea situatiei economice a ELCEN", spune Ovidiu Neacsu, partener fondator Sierra Quadrant.

RADET Bucuresti este regie autonoma de interes local, cu personalitate juridica, sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Pretul de vanzare al energiei termice catre populatie este stabilit de PMB. Subventia pentru agentul termic este asumata de PMB. Primaria nu a platit subventiile catre RADET, fapt ce a condus la acumularea de datorii ale RADET fata de ELCEN, compania care produce agentul termic si il livreaza catre RADET. Prin neplata subventiei, situatia financiara a RADET si, implicit, stabilitatea economica generala a companiei, au fost afectate substantial, pana la intrarea in insolventa si pronuntarea falimentului de catre instanta
Potrivit art.169 alin.(1) din Legea insolventei 85/2014: ,,La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecatorul- sindic poate dispune ca o parte sau intregul pasiv al debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, fara sa depaseasca prejudiciul aflat in legatura de cauzalitate cu fapta respectiva, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte: (….) h)orice alta fapta savarsita cu intentie, care a contribuit la starea de insolventa a debitorului, constatata potrivit prevederilor prezentului titlu.”

Daca administratorul judiciar ori, dupa caz, lichidatorul judiciar nu a indicat persoanele culpabile de starea de insolventa a debitorului (in Raportul asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la aparitia insolventei debitorului RADET Bucuresti intocmit de ROMINSOLV SPRL nu sunt indicate persoanele culpabile de starea de insolventa a debitorului) si/sau a hotarat ca nu este cazul sa introduca actiunea prevazuta la alin. 164 alin.(1), aceasta poate fi introdusa de presedintele comitetului creditorilor in urma hotararii adunarii creditorilor ori, daca nu s-a constituit comitetul creditorilor, de un creditor desemnat de adunarea creditorilor. De asemenea, poate introduce aceasta actiune, in aceleasi conditii, creditorul care detine mai mult de 50% din valoarea creantelor inscrise la masa credala. Precizam ca presedintele comitetului creditorilor, dar si creditorul care detine mai mult de 50% din masa credala este ELCEN.

Totodata, spun cei de la Sierra Quadrantm in conformitate cu art. 224 din Codul civil, Municipiul Bucuresti, ca unitate administrativ teritoriala, in conditiile Legii 215/2001, raspunde civil pentru obligatiile organelor, institutiilor si serviciilor publice din subordinea ei, atunci cand acestea, in cazul nostru RADET – serviciu public – au personalitate juridica.
Municipiul Bucuresti, in calitate de unitate administrativ teritoriala, are in responsabilitate asigurarea continuitatii si sigurantei serviciului public de furnizare a energiei termice. Aceasta obligatie consta, in fapt, in asigurarea si achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale si la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor in sarcina sa, respectiv virarea subventiei.

Conform adminstratorului judiciar, primarul Gabriela Firea a afirmt public ca PMB recunoaste creanta RADET de 1,1 miliarde lei si si-a asumat plata acesteia. De asemenea, adauga cei de la Sierra Quadrant, ”primarul Gabriela Firea afirma public, totodata, ca PMB nu are nicio responsabilitate si nicio datorie directa catre ELCEN, atragerea raspunderii PMB in raport cu datoria inscrisa in tabelul definitiv al creantelor RADET, este nu doar o actiune fireasca, dar si o datorie a companiei noastre care, din pozitia de administrator judiciar al ELCEN, are obligatia legala de a intreprinde toate demersurile necesare pentru reorganizarea si redresare
ELCEN.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri