Conducerea Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti, noul distribuitor de energie termica al Capitalei dupa preluarea activitatii RADET, tergiverseaza semnarea contractului cadru cu ELCEN, acuza Sierra Quadrant, administratorul juridic al Elcen.

„In paralel, continuand politica de forta impusa de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) care a obligat ELCEN sa livreze apa calda gratis catre RADET, Termoenergetica solicita ELCEN sa furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, in afara contractului, adica nelegal”, transmite Sierra Quadrant.

Sierra Quadrant, administratorul juridic al Elcen, sustine ca la aproape 30 de zile de la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti in care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu aproximativ 650 de milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu in conturile societatii.

„Acest lucru inseamna ca Termoenergetica, urmand modelul RADET, va primi energie termica gratis de la ELCEN si va acumula datorii, fiind lipsita totodata de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor si pentru reparatiile retelei de conducte. In prezent, datoriile curente neincasate de ELCEN au ajuns la cca 250 milioane de lei, fara a lua in calcul datoria istorica de 3,7 miliarde de lei”, avertizeaza Sierra Quadrant.

Retail jobs

ELCEN este o societate aflata deja in insolventa, care urmareste un plan de reorganizare.

„Fara a ne pronunta cu privire la intentia PMB, apreciem ca fiind un semnal de alarma refuzul conducerii primariei de a constitui o garantie cuprinsa in contractul cadru menita sa asigure recuperarea creantelor ELCEN, dar care ar reprezenta si o dovada a bunei credinte si o garantie inclusiv a faptului ca nu se doreste urmarea modelului RADET", a transmis Sierra Quadrant.

"Legat de acest aspect, anuntam si pe aceasta cale ca, in lipsa acestei garantii, vom solicita PMB si Termoenergetica achitarea facturilor in avans sau prin mecanismul conventiei de plata in avans, prevazuta in OUG 36/2016, prin care se asigura plata in avans de catre PMB direct catre ROMGAZ a gazelor necesare functionarii in siguranta a serviciului de termoficare pe toata perioada de iarna. Mentionam insa ca, in lipsa contractului cadru, aceasta conventie nu poate fi semnata, PMB reusind astfel sa evite inclusiv plata furnizorului si obligand ELCEN sa achite materia prima folosita din rulajul propriu, fapt ce destabilzeaza suplimentar situatia financiara a societatii”, a mai anuntat Sierra Quadrant.

Citeste si:
Termoenergetica: 600 de imobile din Capitală afectate de furnizarea...
Termoenergetica: 600 de...

"Ceea ce observam este de fapt un banal copy-paste al RADET. Dna Firea si dl Burghiu, care a fost luat din fruntea RADET dupa faliment si inscaunat la Termoenergetica, aplica modelul deja consacrat: nu capitalizeaza Termoenergetica ca sa poata solicita livrarea apei calde gratis in continuare si sa se planga apoi ca nu sunt bani de reparatii, stiind ca nu vom lasa oamenii in frig. Nu semneaza contractul cadru ca sa evite astfel semnarea conventiei de plata in avans pentru a nu fi obligati sa plateasca direct furnizorul de gaze si sa ne oblige pe noi sa platim din alte surse, cat timp nu incasam nimic de la Termoenergetica. Nu semneaza contractul inclusiv ca sa nu avem cui sa trimitem facturile. Mai mult decat atat, cum ar putea plati subventia daca Termoenergetica nu are contract, nu are facturi primite sau deconturi intocmite? Avocatii nostri au inceput deja sa analizeze posbilitatea actionarii in instanta pentru abuz in serviciu. Comportamentul lor este inadmisibil si la limita legii", a declarat Ovidiu Neacsu, partener fondator Sierra Quadrant.

Citeste si:
REPORTAJ la ELCEN | Cum se produce căldura și de ce nu ajunge la...
FOTOREPORTAJ | Bucureștiul...
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri