Nicușor Dan refuză aprobarea fuziunii dintre ELCEN și Termoenergetica de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, susține ministrul Energiei. Reacția vine după ce primarul a afirmat că că nu este nevoie de o hotărâre a CGMB pentru realizarea fuziunii, dar că există ”dificultăţi tehnice”.

”Marea Unire” a termoficării din București s-a transformat practic în duel al declarațiilor între Nicușor Dan și Sebastian Burduja, care ar putea anticipa și un duel la urne dacă actualul ministru al Energiei va fi candidatul PSD la Primăria Capitalei. Sebastian Burduja i-a cerut edilului să introducă de urgență pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General din 29 februarie fuziunea ELCEN-Termoenergetica. În replică, Nicușor Dan a afirmat că nu e nevoie de o hotărâre de Consiliu, deoarece există deja una din anii trecuți, însoțită de un anunț de intenție al Primăriei datând din 2021, Dar, în opinia sa, mai rămân o serie de dificultăți tehnice, cum ar fi creanța ELCEN. Așa că ”marea unire” a termoficării nu a ajuns pe ordinea de zi.

Sebastian Burduja îl acuză acum pe primar de ”iresponsabilitate, incompetență și ignoranță. Să refuzi cinic să rezolvi problema apei calde și încălzirii pentru peste 1,5 milioane de cetățeni înseamnă să le refuzi bucureștenilor dreptul la o viață civilizată”, spune ministrul Energiei.

De ce ar fi necesară această fuziune, dincolo de capitalul de imagine al politicienilor? Înainte de 1989, sistemul de termoficare al Capitalei, pe atunci unul dintre cele mai mari din lume, era complet centralizat, iar apoi a fost rupt în două. ELCEN, care ține de Ministerul Energiei produce apa caldă de la robinet și din calorifere. Termoenergetica (iar înaintea sa, RADET) este la Consiliul General al Municipiului București și furnizează apa caldă prin rețeaua de termoficare.

Cine e însă de vină dacă nu avem apă caldă? S-a stricat unul dintre cele 4 CET-uri (care sunt ale ELCEN) sau o țeavă (care ține de Termoenergetica)?

Mai mult, din cauză că termoficarea e împărțită în 2 companii, una dintre ele acumulează datorii la cealaltă și practic se trimit reciproc în insolvență. Așa a apărut și mai sus-menționata datorie a Termoenergetica la ELCEN. Este vorba de peste 800 de milioane de lei, practic din facturi de furnizare a energie termice neplătite. Fuziunea celor două companii este condiționată de plata acestei sume, care trebuie făcută practic din bugetul Primăriei Capitalei. Dar și după o posibilă fuziune, date fiind activele învechite ale celor două companii – CET-uri și țevi – nu e deloc imposibil ca problemele financiare să reapară.

Burduja susține că în 2021 Primăria și-a exprimat intenția de a cumpăra activele ELCEN, pe atunci în insolvență, și a cerut o evaluare. Însă nu a existat apoi niciun rezultat concret, fiindcă nu s-a găsit sursa de finanțare. Mai mult, nu era vorba de o fuziune, ci de un transfer de afacere, o operațiune complet diferită. Cât despre hotărârile de Consiliu invocate de Nicușor Dan, acestea ar fi depășite și neaplicabile, afirmă ministrul Energiei, ele datând din perioada când încă mai exista RADET. Practic, spune Burduja, nu există nicio asumare din partea edilului a unui acord de principiu pentru realizarea fuziunii dintre ELCEN și Termoenergetica, ci doar o decizie, între timp abrogată, privind fuziunea RADET-ELCEN.

Sursa foto: Facebook / Compania Națională Poșta Română

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri