Primaria Capitalei isi propune sa investeasca in acest an in reabilitatea a numai 31,2 kilometri de retea de conducte, in conditiile in care mai mult de 75% din reteaua de aproape 4.000 de kilometri are o vechime de peste 40 de ani si risca sa crape oricand, arata o analiza a firmei de consultanta Frames, realizata in baza proiectului de buget pe 2019 al Primariei Capitalei, aflat in dezbatere publica.

Datele din proiectul de buget al Muncipalitatii pe 2019 indica suma de 63 de milioane de euro (303,5 milioane de lei) la capitolul cheltuieli cu energia termica (RADET), din care 20,4 milioane de euro pentru continuarea investitiilor din anii anteriori si 43,4 milioane de euro pentru alte investitii.

,,Relevant este faptul ca proiectul nu aloca niciun leu pentru investitii noi in 2019, toate acestea fiind mutate in orizontul 2020-2025. In plus, bugetul nu prevede niciun ban din surse externe (credite, fonduri UE etc.), cu toate ca Municipalitatea se lauda, cel putin pe hartie, cu proiecte de sute de milioane de euro'', arata analiza firmei de consultanta Frames.

Printre investitiile putine asumate de Muncipalitate in acest an se afla dezvoltarea dispeceratului operativ RADET, unde sunt alocati 2,5 milioane de lei (credite de angajament) dintr-un necesar de 52,2 milioane de lei (obiectiv asumat inca din anul 2000), modernizarea punctelor termice, unde sunt promisi 5,2 milioane de lei, dintr-un necesar total de 68,5 milioane de lei, modernizarea retelei termice din zona Crangasi (1,25 milioane de lei din necesarul de 52 milioane de lei), modernizarea CET Victoriei, reteaua termica din zona Aviatiei si eficientizarea alimentarii cu energie termica a consumatorilor racordati la doua centrale din zona Bucurestii Noi.

Investitii de 3 miliarde de euro

Potrivit expertilor, necesarul de investitii in sistemul de termoficare al Capitalei este de peste 3 miliarde de euro. Numai in cazul ELCEN, compania care produce agentul termic necesar pentru incalzire si apa calda, este nevoie de investitii de peste 515 milioane de euro in retehnologizarea si refacerea CET-urilor.

Potrivit Frames, numai in acest an ar trebui alocati 5 milioane de euro pentru finalizarea investitiei in cele doua CAF-uri la CTE Bucuresti Vest si CTE Grozavesti, alte 15 milioane de euro pentru modernizarea instalatiilor de ardere si a sistemului de conducere a procesului tehnologic la cazanele de abur nr. 2, 3, 4 din CTE Bucuresti Sud si nr. 2, 3, 4 din CTE Bucuresti Progresu, in vederea incadrarii in limitele de emisii de noxe impuse de legislatia de mediu in vigoare. Prin aceste masuri se estimeaza prelungirea duratei de viata cu circa 8-10 ani.

Planul de investitii de la ELCEN vizeaza, totodata, constructia unei noi capacitati energetice in ciclu combinat de circa 50 MWe si 35 Gcal/h, la CTE Grozavesti, de 51 milioane de euro, si demararea investitiilor pentru dezvoltarea unor capacitati noi/retehnologizarea unor CAF in CTE Grozavesti, CTE Bucuresti Vest, doua CAF-uri din CTE Bucuresti Sud, si implementarea unor unitati noi, in ciclu combinat in CTE Bucuresti Sud si CTE Progresu, cu investitii estimate la 83 milioane de euro.

In intervalul 2020-2030, Primaria ar trebui sa investeasca alti peste 432 milioane de euro in dezvoltarea unor capacitati noi de productie de agent termic sau sa retehnologizeze patru CAF-uri de cate 100 Gcal/h fiecare la CTE Bucuresti Sud si CTE Progresu, in constructia a doua grupuri de cogenerare in ciclu combinat de circa 200 MW si 170 Gcal/h (fiecare grup) in CTE Bucuresti Sud si CTE Bucuresti Progresu si sa reabiliteze ciclul combinat din CTE Bucuresti Vest in vederea prelungirii duratei de viata.

,,Urmare a acestor investitii, ELCEN va putea asigura, dupa anul 2030, un volum de energie termica de 1545 Gcal/h la standardele de mediu europene, asta in conditiile in care grupurile nr. 3 si 4 din CTE Bucuresti Sud respectiv cele din CTE Progresu isi vor inceta durata de viata", arata analiza Frames.

Radet, in pragul colapsului

Dincolo de necesarul de investitii de la RADET-ELCEN, situatia din sistemul de termoficare al Capitalei este in continuare critica, problema furnizarii apei calde fiind pusa sub semnul intrebarii.

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, anunta, recent, ca alimentarea Capitalei cu apa calda risca sa fie oprita, in conditiile in care Primaria nu a platit subventia la energia termica si, astfel, ELCEN nu poate sa isi achite facturile catre furnizori.

,,Subventia pentru luna ianuarie in cuantum de 175 milioane de lei nu a fost virata nici sub forma de avans direct catre ROMGAZ (conform Conventiei de justificare a avansurilor) si nici achitata prin contul Escrow pus la dispozitia producatorilor (ELCEN avand o cota de 70% din totalul energiei termice produse)'', anunta administratorul judiciar.

RADET are datorii catre ELCEN, pe care Muncipalitatea nu le recunoaste, suma totala depasind 3,7 miliarde de lei.

„Fara investitii si cu un diferent financiar pentru care nu a gasit inca solutii viabile, Primaria Capitalei s-ar putea trezi cat de curand ca RADET sau cele doua societati nou-infiintate nu mai pot asigura apa calda pentru cei 1,5 milioane de bucuresteni racordati la sistemul centralizat”, se arata in analiza.

Analistii de la Frames mentioneaza ca Municipalitatea are mai multe solutii: sa acceseze fonduri UE, sa angajeze credite bancare si sa lanseze o emisiune de obligatiuni municipale, care sa-i aduca banii necesari pentru refacerea retelei.

Sursa foto: Komsan Loonprom | Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri