Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, intrarea regiei in faliment anunta o iarna cu iz siberian, in contextul in care avariile se tin lant, iar perspectivele sunt dintre cele mai pesimiste. Frames sustine ca fara interventia urgenta a Primariei, ANRE si a Guvernului Orban, se poate ajunge la un blocaj total, cu consecinte economice si sociale extrem de grave.

Prin constatarea falimentului RADET, nu se pune problema sistarii furnizarii agentului termic pentru Capitala. Insa, din punct de vedere juridic, va urma o perioada extrem de incinsa, asta pentru ca legislatia este interpretabila, sustine Frames.

Pe de o parte, Ordinul ANRE nr. 122/2013 prevede ca contractul cadru de vanzare-cumparare energie termica inceteaza de la data intrarii in faliment a RADET, insa in Regulamentul pentru acordarea licentelor in domeniul serviciului de alimentare centralizata cu energie termica, exista o prevedere care afirma ca ,,in timpul sezonului rece, operatiunile de suspendare ori de retragere a unei licente sunt permise doar cu avizul favorabil al autoritatii administratiei publice locale care are atributii privind asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, potrivit legii’’.

Retail jobs

Potrivit analistilor de la compania de consultanta Frames, ,, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va trebui, astfel, sa intervina de urgenta si sa clarifice aceasta speta, oferind RADET posibilitatea de a lucra in continuare cu ELCEN, chiar daca e in faliment. Cel mai probabil, ELCEN va alege solutia comenzii zilnice, cu plata in avans a energie livrate. Asta mai cu seama ca contul ESCROW va fi inchis, iar incasarile RADET se vor face in contul de insolventa’’.

In plus, conform legislatiei in vigoare, continuarea furnizarii de energie termica catre RADET va trebui aprobata de Adunarea creditorilor RADET (unde ELCEN detine 96,68%) si avizata de judecatorul sindic.

Un nou contract de furnizare

Potrivit analistilor Frames, dincolo de masurile de urgenta, cert este ca ELCEN va urma sa incheie un nou contract pentru vanzarea de energie termica direct cu Primaria Municipiului Bucuresti, care va trebui sa isi asume aceasta activitate, cel mai probabil prin intermediul companiei municipale Termoenergetica, care va prelua patrimoniul si activitatea RADET.

Citeste si:
Crește numărul firmelor care intră în insolvență
Crește numărul firmelor care...

Contractul va trebui insa sa poarte obligatoriu girul Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Odata cu noul contract, se va elimina considerabil riscul de neplata, urmand ca termenul de scadenta, prevazut acum la 90 de zile, se fie inlocuit cu cel reglementat de ANRE 15 zile + 30 de zile termen de gratie.

Primaria va fi presata, cel mai probabil, sa plateasca in avans pentru gazele naturale furnizate de ROMGAZ.

Ce se intampla cu datoriile

RADET a acumulat datorii dupa datorii si, acum, a ajuns in faliment. In prezent, datoriile istorice catre ELCEN au ajuns la 3,83 miliarde de lei, iar Electrocentrale Bucuresti a fost nevoita sa intre in insolventa din cauza blocajului financiar.

Potrivit analizei Frames, incheierea unui nou contract pentru furnizarea de agent termic pentru Capitala va lamuri, in mare parte, si problema datoriilor.

Citeste si:
Gabriela Firea vrea să conducă din nou Primăria Capitalei: va...
Gabriela Firea vrea să...

Dupa falimentul RADET, Primaria va fi pusa, cel mai probabil, in situatia de a plati, chiar in avans, facturile pentru energia termica, masura care va duce la evitarea acumularii unor noi datorii.

In plus, ELCEN isi va pastra dreptul de a-si recupera datoria de 3,8 miliarde de lei de la PMB. Mai mult, compania isi va consolida dreptul de a solicita ANAF rambursarea TVA, in valoare de 550.000.000 lei, pentru aceasta creanta.

Pentru a se evita intarzierile de plata fata de furnizorii de gaze naturale, ELCEN va putea, de asemenea, sa incheie cu acestia conventii de cesiune prin care se pot cesiona drepturile ELCEN de rambursare TVA.

Dincolo de stabilirea unui nou calendar de plati, creanta curenta care va fi inscrisa in tabelul suplimentar va fi sub valoarea de 300.000.000 lei, fiind evitata majorarea acesteia pentru fiecare zi de intarziere cu 3.000.000 lei.

Citeste si:
ANRE a aprobat azi un tarif total de 980 de lei pe gigacalorie...
ANRE a aprobat azi un tarif...

Interventia Guvernului

RADET a anuntat, recent, ca au fost incheiate patru acorduri cadru pentru inlocuirea tevilor, dar si contracte in valoare de 150 de milioane lei pentru materiale si reparatii.

,,Raportati la cei peste 4.000 de kilometri de conducte, planurile sunt infime. Necesarul de investitii in sistemul de termoficare al Bucurestiului este de peste 3 miliarde de euro. Numai in cazul ELCEN este nevoie de investitii de peste 515 milioane de euro in retehnologizarea si refacerea CET-urilor, pentru a respecta standardele impuse de legislatia europeana’’, declara, anterior, Adrian Negrescu, managerul Frames.

Analistii Frames sustin ca este de datoria noului Guvern Orban sa isi treaca aceasta problema pe lista prioritatilor. Pe langa focusul pe fondurile europene, Guvernul ar trebui sa intervina si in modificarea legislatiei, pentru a evita, pe viitor, astfel de situatii.

Citeste si:
Guvernul va aproba forme de sprijin pentru persoanele afectate de...
Guvernul va aproba forme de...

Cea mai dificila iarna din ultimii 10 ani

A doua cea mai extinsa retea de termoficare urbana din lume, dupa Moscova, cu peste 950 de kilometri de retea primara, 2.900 km de retea secundara si peste 1.000 de puncte si module termice, se afla in prezent intr-o situatie critica.

Potrivit analizei Frames, mai mult de 80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani si trebuiau, de acum 10 ani, sa fie inlocuite. Astfel s-a ajuns ca, aproape zilnic, multe dintre ele sa crape, iar racirea vremii si inceperea furnizarii caldurii vor accentua acest fenomen.

,,Iarna trecuta au fost peste 3.500 de avarii si zeci de mii de bucuresteni au inghetat in case. In conditiile unei subfinantari cronice, cei de la RADET abia daca au reusit in acest an sa schimbe cateva dintre conducte si sa repare o parte din retea. O parte infima, de numai cateva procente’’, arata analiza Frames.

Citeste si:
Angajații STB protestează și amenință cu oprirea transportului public
Angajații STB protestează și...

O dovada ca reteaua de termoficare a ajuns intr-un punct critic o reprezinta situatia apei de adaos, cea care asigura presiunea necesara pentru ca apa calda si caldura sa ajunga in apartamentele bucurestenilor.

ELCEN a ajuns in situatia de a pompa aproape 2.000 de tone/ora, in conditiile in care in 2016 cantitatea nu depasea 1.200 de tone. In 2017, pentru a mentine presiunea in conducte, ELCEN a crescut nivelul la 1.600 de tone, iar in 2018 s-a ajuns la 2.000 de tone.

Statisticile ELCEN arata ca presiunea din conductele tur in sezonul de iarna a scazut progresiv de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari si debitul de apa de adaos a crescut progresiv de la valori de 800 t/h la 2600 t/h.

Cresterea volumului de apa de adaos atrage o degradare si mai mare a retelei de termoficare, pentru ca vine insotita de reactivi chimici care corodeaza conductele si limiteaza debitele de agent termic livrate. In plus, peste nivelul de 2000 de tone/h se intra intr-o zona periculoasa, existand riscul de avarii majore.

Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri