ELCEN Bucuresti nu va opri furnizarea de energie termica in reteaua RADET, desi regia are datorii si penalitati ce depasesc doua miliarde de lei pentru energia preluata, a declarat directorul general al ELCEN, Dan Stefan Cetacli.

"Contractul de furnizare pe care il avem cu RADET permite reducerea cantitatilor, la fel cum se intampla si in cazul oricaror contracte din domeniul utilitatilor. Este neadevarat ca amenintam cu oprirea livrarilor de caldura catre RADET, nu intentionam sa facem asta. Nici nu se pune problema", a afirmat Cetacli, citat de Mediafax.

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a anuntat joi ca ELCEN ameninta ca intrerupe energia termica, iar primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a cerut sprijin Presedintiei, Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si Ministerului Economiei.

ELCEN vinde energia termica catre Regiea Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) la un pret reglementat de ANRE, dupa care regia o livreaza consumatorului final.

Potrivit PMB, situatia este determinata de procedurile abuzive si discretionare ale ELCEN si ale Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE).
Datoria RADET catre ELCEN s-a acumulat pe parcursul a 15 ani. Pentru a putea achizitiona combustibilii necesari productiei de energie, ELCEN trebuie sa contracteze in fiecare iarna credite bancare, deoarece nu dispune de lichiditati suficiente, a mentionat Cetacli.

Datoriile curente ale RADET catre ELCEN sunt de circa 1 miliard de lei, la care se adauga penalitati de 1,1 miliarde de lei.

Din cauza neincasarii sumelor de la RADET, ELCEN nu si-a achitat datoriile catre toti furnizorii de materie prima.

"Am asigurat Primaria Bucuresti ca nu vom reduce livrarile de caldura. Pentru a trece aceasta iarna, la fel ca si alte ierni, vom contracta un credit bancar pentru a avea fonduri pentru achizitia de combustibili. Am propus Primariei sa sustina si ei eforturile pentru trecerea varfului de iarna in vederea platii facturii curente", a adaugat Cetacli.

PMB incearca sa solutioneze problema datoriilor RADET prin cererea adresta Guvernului de a sterge penalitatile. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a propus aceasta masura de doua ori in sedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dar fara rezultat.

Viceprimarul Mircea Raicu declara in 30 octombrie ca Guvernul este singurul actionar al ELCEN si ca Executivul este de acord cu stergerea penalitatilor in conditiile in care Primaria ia datoria RADET si o trece la bugetul Capitalei.

ELCEN este controlata de compania de stat Termoelectrica, iar RADET functioneaza in subordinea PMB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
McDonald’s deschide încă un restaurant, în vreme de pandemie.Unde se află acesta
Setari Cookie-uri