Primaria Capitalei prin compania Termoenergetica va cumpara energie termica pentru zonele Colentina, Fundeni, Pipera si Aviatiei de la alti furnizori in afara de ELCEN, potrivit unui proiect de hotarare adoptat joi de Consiliul General.

Consiliul General a votat delegarea serviciului de furnizare a agentului termic catre Compania Municipala Termoenergetica SA, dupa falimentul RADET. Consilierii, cu 42 de voturi pentru si 8 abtineri, au adoptat un proiect care prevede ca municipalitatea va face plati de circa 363 milioane de lei, in avans, in 2019 si 2020, pentru a asigura alimentarea cu energie termica.

S-a votat si un proiect de hotarare pentru majorarea capitalului social al Companiei Municipale Termoenergetica SA cu peste 646 milioane de lei. Acesti bani nu exista in bugetul Capitalei ci - sustine city managerului Sorin Chirita - vor fi atrasi inclusiv de la Guvern, prin diverse mecanisme.

PMB cumpara energie termica si de la alti furnizori in afara de ELCEN

Contactat de HotNews.ro, Alex Burghiu, administratorul special al RADET, a explicat ca CET-urile de la care ar urma sa cumpere municipalitatea energie termica nu exista, dar Burghiu spune ca municipalitatea va face licitatie si se va obliga sa cumpere energie termica de la cine va construi un CET, ceea ce va incuraja investitorii. Pretul gigacaloriei va fi reglementat de ANRE.

”Se aproba demararea de catre RADET Bucuresti a procedurilor necesare in vederea achizitionarii de energie termica in zonele deficitare ale sistemului de alimentare centralizata cu energie termica din Municipiul Bucuresti, repectiv Pipera — Aviatiei si Colentina — Fundeni”, se arata in proiectul de hotarare adoptat de Consiliul General.

Alex Burghiu, Administratorul special RADET, a declarat ca propunerea va duce la liberalizarea pietei de energie termica. Acesta a explicat ca din cauza desfiintarii CET-urilor Titan si Pipera, apa calda este adusa tocmai din Berceni, ceea ce cauzeaza probleme - apa nu prea mai ajunge la temperatura potrivita.

”Noi avem sistemul de termoficare proiectat cu 6 CET-uri mari. In momentul de fata au disparut doua, Pipera si Titan, si s-au vazut foarte bine consecintele, in aceste cartiere apa calda nu mai ajunge calda. RADET cere acordul Consiliului General pentru demararea procedurilor de achizitie a energiei termice in zonele respective. Asta inseamna ca doresc sa am acordul sa intep in retea capacitati noi pe care sa le construiasca cine va vrea, in zonele respective. Eu fac un caiet de sarcini in care spun ca am nevoie de cantitatile x si y de energie termica intr-un anumit areal. Facem o colaborare cu ISP, institutul care a proiectat sistemul, el imi va face un calcul si imi va spune exact ce am nevoie, sa fie pe niste zone mai largi, sa nu spuna cineva ca vrem sa favorizam sau ca are cineva un teren acolo. Si cine vrea, dupa ce ia toate aprobarile, se construiasca un CET . Vom face un contract asa cum am cu ELCEN, cu Vest Energo, contact de achizitie energie termica. Vom face licitatie, in care noi punem conditii, in cat timp sa construiasca CET-ul, de cata energie avem nevoie, iar noi ne obligam sa cumparam de la ei pe o anumita perioada de timp. Este o solutie pentru a reface sistemul. Noi ne-am apucat sa refacem reteaua de distributie si am trecut la pasul doi, aducerea surselor de productie mai aproape de consumator”, a explicat Burghiu.

Acesta spune ca in ultimii ani ELCEN nu a mai investit in modernizarea CET-urilor, iar din 2022 daca nu respecta conditiile de mediu, trebuie sa reduca productia, iar daca nu o reduc vor plati sanctiuni care se vor regasi in pretul gigacaloriei.

”Vrem sa nu mai existe acest monopol si Bucurestiul sa plateasca un pret real, daca ei nu investesc nimic in CET-uri, pretul gigacaloriei tot creste si va fi platit tot de bucuresteni. Stim prea bine ca in 2022 ELCEN-ul are niste restrictii pentru respectarea normelor de mediu si trebuie sa reduca la 20% capacitatea de productie. Nu vor face acest lucru fiindca ramane Bucurestiul fara caldura, dar vom avea niste sanctiuni de la Uniunea Europeana. Acele sanctiuni vor fi translatate in pretul pe care consumatorii trebuie sa-l plateasca. Pe romaneste platim pentru lipsa lor de investitii si pentru ineficienta manageriala. Noi nu mai putem sta cu mainile in san si spunem asa, daca privatii doresc sa construiasca, sa o faca. Nu cumpar de la ELCEN, ci de la cine vrea sa construiasca. Pretul il va stabili ANRE”, a mai spus Burghiu.

Acesta este de parere ca in 2-3 ani se poate construi un CET nou iar alimentarea acestor cartiere de la o sursa din apropriere va reduce costurile de transport si pierderile. In prezent RADET mai cumpara energie de la un CET privat.

”RADET mai cumpara energie termica din sectorul privat, de la Vest Energo, este cu doi lei mai mic pretul fata de ELCEN. Liberalizez piata, astfel incat cine vrea sa construiasca un CET sa o poata face”, a explicat Burghiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri