Peste 1,2 milioane de bucuresteni ar putea ramane fara caldura si apa calda, la iarna, in conditiile in care fuziunea ELCEN-RADET s-a impotmolit, iar sansele ca aceasta sa se realizeze tin de asumarea de catre Municipalitate a datoriilor istorice ale regiei de termoficare a Bucurestiului, afirma analistii de la compania de consultanta Frames, relateaza Agerpres.

"Sunt greseli de strategie economica, masuri gandite prost si imposibil de pus in practica in urmatoarele luni. Dosarul ELCEN-RADET va ajunge, probabil, in justitie", estimeaza expertii.

Potrivit unei analize data publicitatii de Frames, soarta sistemului de incalzire si apa calda din Bucuresti pare ca se inrautateste pe masura ce se apropie sezonul rece. Desi acum o luna a fost facut un pas important - a fost aprobat planul de reorganizare a ELCEN - acesta nu poate fi pus in practica, atata timp cat Municipalitatea nu si-a asumat, oficial, datoria istorica pe care RADET o are la ELCEN, de 3,7 miliarde de lei.

"In momentul de fata, desi creditorii ELCEN sunt dispusi la un haircut al datoriei, de la 3,7 miliarde lei la 1,2 miliarde lei, administratia Bucurestiului nu recunoaste datoria. Motivul? Autoritatile considera ca sumele restante ar fi fost calculate eronat si ca nu reprezinta realitatea. Cum datoria nu este recunoscuta, planul de restructurare al ELCEN este pus pe hold, la fel cum este si cel al RADET", explica analistii.

Acestia explica si cum s-a ajuns in aceasta situatie. Astfel, planul de restructurare al ELCEN, realizat de KPMG, compania care a fost administrator provizoriu la ELCEN Bucuresti pana acum trei luni, a omis un aspect esential in relatia cu RADET - faptul ca Municipalitatea, prin RADET, ar putea sa nu isi asume datoria istorica de 3,7 miliarde lei. A plecat de la premisa ca nu vor exista probleme care, iata, au aparut, si asta mai cu seama ca administratorul special al RADET a venit cu o alta solutie de fuziune, total diferita fata de preluarea integral a business-ului si a datoriei, asa cum a gandit-o KPMG, spun expertii.

Citeste si:
Un cartier din Bucuresti, fara apa calda si caldura de 3 luni
Un cartier din Bucuresti,...

"Mai mult chiar, in planul de reorganizare s-a propus reducerea datoriei la 1,2 miliarde lei fara sa fie luat in calcul faptul ca, daca Ministerul Energiei (actionar al ELCEN) va semna pentru asta, ar putea reprezenta un posibil ajutor de stat', atrag atentia analistii de la Frames.

Potrivit acestora, in momentul de fata, planul de restructurare al ELCEN, asa cum a fost gandit de KPMG, are patru mari probleme. Prima este cea legata de asumarea datoriei istorice a RADET, iar a doua o reprezinta aparitia unui posibil ajutor de stat in cazul reducerii datoriei. O alta hiba este neluarea in calcul a pozitiei ANAF, care are de recuperat sume importante si care, de altfel, s-a declarat impotriva aprobarii planului de restructurare, iar o a patra o reprezinta neincluderea in plan a unor masuri alternative, altele decat falimentul.

"Dovada ca acum planul s-a impotmolit", au mai spus acestia.

Solutia de reorganizare a ELCEN, aprobata de Adunarea Creditorilor, vizeaza, in esenta, transferul de active din patrimoniul ELCEN catre o noua entitate, compania municipala Energetica SA, aflata in subordinea Primariei Capitalei. Cum si RADET, aflat tot in insolventa, va proceda la transferul de active catre Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termica al Capitalei - SACET, care va asigura servicii de termoficare de calitate pentru bucuresteni.

Citeste si:
Plata cu cardul, disponibila si in doua piete din Bucuresti
Plata cu cardul, disponibila...

Potrivit planului ELCEN, transferul de active si activitati este prevazut sa fie realizat pana la finele anului 2018, cu o perioada tranzitorie estimata la un an. Printre masurile vizate se afla si recuperarea creantei pe care ELCEN o detine impotriva RADET, propusa sa fie realizata in termen de 3 ani. Planul de reorganizare vizeaza, totodata, incasarea pretului de transfer al activelor ELCEN in cuantum de 891 milioane de lei, la care se adauga investitiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane de lei.

Noua companie municipala Energetica SA, care urmeaza sa gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termica al Capitalei, are ca obiectiv sa atraga finantari nerambursabile pentru investitii in vederea alinierii capacitatilor de productie la obligatiile de mediu, cu termene limita de respectat pana in 2023.

Valoarea investitiilor este estimata la 513 milioane de euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro in urmatorii 4 ani.

In opinia specialistilor Frames, la intrebarea "Se vor incalzi caloriferele la iarna?", nu exista in acest moment un raspuns ferm. Desi Primaria Capitalei a alocat, in teorie, 1,2 miliarde lei pentru societatea Energetic, RADET se afla, in continuare, intr-o situatie dificila din punct de vedere financiar, anuntand ELCEN ca ar putea sa intarzie cu plata facturilor. Intre timp, vremea se raceste, iar creditorii ELCEN sunt tot mai presati de facturile neincasate, se arata in analiza.

Citeste si:
Cat costa o cursa taxi de la aeroport catre centrul capitalelor lumii
Cat costa o cursa taxi de la...

"Pentru ca situatia sa se deblocheze, exista, din punctul nostru de vedere, o singura varianta pe termen scurt. Municipalitatea sa isi asume datoria catre ELCEN, cea istorica de 3,7 miliarde lei sau cea propusa prin planul de restructurare, de 1,2 miliarde lei, sa avizeze termenele de plata si sa achite pretul preluarii business-ului ELCEN, evaluat la aproximativ 800 milioane de lei. Altfel, cel mai probabil, ELCEN va da in judecata RADET pentru recunoasterea datoriei si rezolvarea problemei va fi amanata, cu consecintele de rigoare", au mai spus analistii.

Daca ar accepta sa plateasca cei 2 miliarde de lei, asa cum prevede planul de reorganizare al ELCEN, Primaria Capitalei ar putea face rost de bani prin lansarea unor obligatiuni.

"Credit sau obligatiuni, indiferent ce solutie s-ar gasi pentru obtinerea banilor, ar fi nevoie de un audit al modului in care Primaria Capitalei isi desfasoara activitatea. Este pregatit primarul general pentru un asemenea demers? O intrebare care isi asteapta un raspuns. Edilul are alternativa de a presa Guvernul pentru a gasi o solutie, iar ultimele declaratii tind spre aceasta varianta", considera analistii.

Potrivit analizei Frames, orice alta solutie gandita de Primarie, alta decat plata datoriilor istorice, are mici sanse sa fie pusa in practica.

"Primaria, prin alocarea celor 1,2 miliarde lei, prin decizia CG, ar fi vrut sa preia doar datoria de la ANAF, banci si salariati si sa-si asigure stocurile, ignorand, practic, facturile neachitate catre ceilalti creditori, precum Romgaz, Electrica si Distrigaz. Daca s-ar merge pe aceasta solutie, s-ar ajunge tot la procese", cred expertii.

ELCEN, compania care administreaza centralele de termoficare (CET) din Bucuresti, Vest, Sud, Progresu si Grozavesti, a intrat in insolventa dupa ce RADET, firma care asigura transportul si furnizarea caldurii si apei calde in Capitala, nu i-a mai platit facturile.

"RADET nu a mai platit serviciile furnizate de ELCEN, a intrat in insolventa, iar ELCEN a ajuns in aceeasi situatie, pentru ca n-a mai putut plati facturile catre furnizorii de gaze si alte utilitati, banci si stat. Un lucru este sigur, ca RADET se afla intr-o situatie critica din punct de vedere financiar, asa cum chiar regia afirma, si continua sa acumuleze pierderi si datorii", subliniaza analistii.

In opinia acestora, nu este exclus ca firmele creditore ale ELCEN sa opreasca furnizarea de gaze sau curent electric, ceea ce echivaleaza cu sistarea furnizarii de energie termica in Bucuresti.

"Pentru ELCEN si RADET ar insemna falimentul, fapt pe care inclusiv Gabriela Firea l-a vehiculat, afirmand ca situatia este precum o bomba cu ceas. Cert este ca timpul trece si ne apropiem de sezonul rece. O solutie trebuie gasita urgent", avertizeaza specialistii.

Sursa foto: Shutterstock / Komsan Loonprom

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Black Friday va depasi in acest an granita istorica de 300 MIL. euro