Sistemul de termoficare din Bucuresti are nevoie urgenta de investitii, in contextul in care mai mult de trei sferturi din conductele termice ale Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) au o vechime de peste 40 de ani si risca sa cedeze in aceasta iarna, iar centralele electrice de termoficare (CET) isi vor incheia, in curand, perioada de functionare in conditii de siguranta. Mai mult, facturile la energie termica s-ar putea dubla din 2019, arata o analiza Frames, companie care ofera servicii de consultanta pentru mediul de afaceri si administratia publica centrala si locala.

,,CET-urile din Bucuresti sunt precum niste bombe cu ceas. Cazanele nr. 1 si 2 din CTE Grozavesti vor epuiza numarul de ore de functionare alocat in anul 2020, la fel ca si CAF-urile nr. 1 si 2 din CTE Bucuresti Sud. Practic, acestea nu vor mai putea functiona, in conditii de siguranta, dupa expirarea numarului de ore de functionare alocat”, spun analistii de la compania de consultanta Frames.

Fara investitii in urmatorii 4-5 ani, CET-urile vor mai putea produce maxim 370 Gcal/h in 2023, mult sub necesarul de energie termica al Capitalei, acoperit din sursele ELCEN, de circa 1800 Gcal/h. Astfel, serviciul de furnizare in regim centralizat a energiei termice va mai putea asigura apa calda si caldura doar pentru o mica parte din apartamentele si institutiile din Bucuresti racordate la retea.

In prezent, ELCEN produce agentul termic in centralele electrice de termoficare (CET) din Bucuresti (Vest, Sud, Progresu si Grozavesti), iar apa calda si caldura sunt distribuite de RADET, printr-o retea principala de 954 de kilometri de conducte principale si alti 2.963 de kilometri de conducte secundare, catre punctele termice si apartamente.

Atat ELCEN, cat si RADET se afla in insolventa, iar Primaria Capitalei a decis sa le preia sub umbrela Energetica SA, o noua societate care se va ocupa cu producerea, transportul, distributia si furnizarea apei calde si caldurii, prin intermediul careia se va implementa astfel Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET).

Cati bani trebuie investiti?

In prezent, necesarul de investitii in sistemul de termoficare al Bucurestiului este de peste 3 miliarde de euro. In cazul ELCEN este nevoie de investitii de peste 515 milioane de euro in retehnologizarea si refacerea CET-urilor, investitiile fiind necesare, totodata, si pentru a respecta legislatia de mediu, conform angajamentelor luate fata de UE, arata analiza.

"Pana in 2019, Primaria ar trebui sa aloce 5 milioane de euro pentru finalizarea investitiei in cele doua CAF-uri la CTE Bucuresti Vest si CTE Grozavesti, alte 15 milioane de euro pentru modernizarea instalatiilor de ardere si a sistemului de conducere a procesului tehnologic la cazanele de abur nr. 2, 3, 4 din CTE Bucuresti Sud si nr. 2, 3, 4 din CTE Bucuresti Progresu, in vederea incadrarii in limitele de emisii de NOx impuse de legislatia de mediu in vigoare. Prin aceste masuri se estimeaza prelungirea duratei de viata cu circa 8-10 ani”, afirma analistii.

In intervalul 2020-2030, Primaria ar trebui sa investeasca peste 432 milioane de euro in dezvoltarea unor capacitati noi de productie de agent termic sau sa retehnologizeze patru CAF-uri de cate 100 Gcal/h fiecare la CTE Bucuresti Sud si CTE Progresu, in constructia a doua grupuri de cogenerare in ciclu combinat de cca. 200 MW si 170 Gcal/h (fiecare grup) in CTE Bucuresti Sud si CTE Bucuresti Progresu si sa reabiliteze ciclul combinat din CTE Bucuresti Vest in vederea prelungirii duratei de viata.

Fondurile UE, blocate de insolvente

Principala sursa de finantare a investitiilor ar trebui sa fie fondurile Uniunii Europene (UE), insa pentru ca acestea sa fie accesate, trebuie ca noua societate Energetica SA sa preia atributiile RADET si ELCEN.

"Daca la ELCEN, situatia este in prezent foarte clara – creditorii au aprobat planul de reorganizare si ramane doar ca Municipalitatea sa plateasca datoriile si costurile preluarii activitatii, la RADET exista inca multe semne de intrebare. Primaria a alocat o serie de fonduri pentru activitatile urgente, de reparatii, insa este nevoie mai mult decat aceasta actiune de peticire a problemelor, asta mai cu seama ca din 2019, situatia va fi si mai complicata, odata cu eliminarea subventiilor generale”, arata analiza Frames.

Pe langa fondurile UE si alocarile de la bugetul local, Primaria Capitalei ar mai putea lansa o emisiune de obligatiuni municipale sau sa angajeze credite bancare.

Intretinerea, la costuri duble din 2019

In prezent, bucurestenii platesc doar o parte din costurile energiei termice. Potrivit datelor ANRE, din costul total de 387 de lei/Gigacalorie, pretul final platit de populatie este de doar 163 de lei/GCal, diferenta fiind acoperita de Primarie, printr-o subventie generalizata.

,,Din 1 aprilie 2019, odata cu intrarea in vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune, lege care ar fi trebuit sa fie aplicata de la 1 aprilie 2018, modul de acordare a subventiilor pentru incalzirea locuintelor se va schimba radical in sensul ca acestea vor fi acordate individual, nu prin asociatiile de proprietari/locatari si, foarte important, ar putea beneficia de subventie doar persoanele care au venituri care nu le permit plata facturilor. Altfel spus, mare parte din bucuresteni ar urma sa achite facturi aproape duble fata de cele din prezent”, spun analistii Frames.

Costurile ar putea fi si mai mari, in conditiile in care ELCEN a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o majorare a pretului de productie al gigacaloriei cu aproximativ 10%, si nu este exclus ca, pana in aprilie, costurile sa mai creasca.

Sursa foto: Frames

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri