De cand a venit frigul, din ce in ce mai multi consumatori din Bucuresti reclama lipsa caldurii si a apei calde, iar anul trecut am avut un numar serios de probleme in sistem: cca 3500 de avarii la reteaua RADET si pierderi de 2000 t/h prin gaurile din retelele de transport si distributie a energiei termice. In ce masura sistemul de termoficare mai face fata unei ierni si ce trebuie facut de urgenta? Hotnews.ro l-a intrebat pe Claudiu Cretu, administrator special ELCEN, care avertizeaza ca termoficarea din Bucuresti e aproape de colaps si necesita investitii urgente. Sunt fonduri europene disponibile. E nevoie de implicare si asumare din partea factorilor de decizie si, mai ales, de coerenta in implementarea proiectelor

Ce se va intampla in aceasta iarna si in urmatorii 1-2 ani cu sistemul de termoficare din Bucuresti? In eventualitatea in care vom avea o problema cu importurile de gaze (cauzate de neintelegerile privind tranzitul prin Ucraina), ce probleme pot aparea, pentru ELCEN si pentru cei care au incalzire pe gaze?

In momentul de fata, sistemul de termoficare din Bucuresti se afla intr-o situatie dramatica, marcata de cresterea pierderilor de agent termic si apa de adaos, atat din punct de vedere tehnic din cauza degradarii retelei de transport si distributie, cat si din punct de vedere financiar intrucat exista restante la plata facturilor curente, precum si a subfinantarii ce a ingreunat/impiedicat actiunile de modernizare si reabilitare. Sunt necesare eforturi deosebite pentru a gestiona un sistem complex, nemodernizat la timp, cu durata de viata depasita care, in lipsa investitiilor urgente, risca avarii iminente majore. ELCEN are in componenta patru CET-uri, din care doar una este modernizata – CET Bucuresti Vest, iar retelele de transport si distributie sunt si ele supradimensionate si vechi de peste 40 de ani, iar reparatiile au fost mai degraba carpeli. Cu cat se intarzie mai mult in ceea ce priveste investitiile, cu atat cresc pierderile si, implicit, costurile operationale.

Perspectivele referitoare la riscul cresterii dependentei Romaniei de importurile de gaze si electricitate care este, de altfel, un efect cat se poate de clar al lipsei de investitii, reprezinta o situatie ce trebuie abordata cu maxima implicare si asumare de catre toate institutiile statului. In perioadele de varf de consum, cand productia interna si extractia din depozitele de gaze nu sunt suficiente, Romania isi asigura necesarul din importuri. In eventualitatea unei intreruperi a livrarii de gaze naturale din Rusia iminenta pentru iarna 2019-2020 pe fondul disputelor legale din Ucraina si Rusia, Bucurestiul s-ar putea afla intr-o situatie vulnerabila din pricina unui deficit de gaze din import.

Citeste intreg interviul pe Hotnews.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri