Campania #NoiFacemUnSpital, demarată și dusă la bun sfârșit de Asociația Dăruiește Viață, ale cărei fondatoare sunt Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, a făcut valuri în societatea românească. Motivul este simplu: în fața indiferenței autorităților în ce privește starea sistemului medical românesc, mediul privat s-a mobilizat pentru prima oară de o manieră semnificativă pentru a oferi banii necesari construcției unui spital. Astăzi, la peste 8 ani de la debutul inițiativei, spitalul este gata în ciuda neîncrederii autorităților, ba uneori chiar și a piedicilor puse de acestea, grație celor 53 de milioane de euro donate de susținătorii proiectului de subscripție publică. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile însă fără spiritul neobosit al fondatoarelor Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, două doamne care au făcut diferența într-un caz fără precedent de implicare civică și pe care le celebrăm cu ocazia zilei de 1 martie.

Astfel, Carmen Uscatu, cofondatoare a Asociației Dăruiește Viață, a povestit, pentru wall-street.ro, faptul că în 2015 echipa asociației a mers la spitalul Marie Curie cu ideea de a renova secția de oncologie, din moment ce acolo erau numai 31 de paturi și o singură toaletă disponibilă, ceea ce, având în vedere că cei mici erau însoțiți aproape tot timpul de părinți, era total insuficient.

Aceasta explică faptul că, practic, așa a început campania de strângere de fonduri, demersul echipei Dăruiește viață fiind, la momentul respectiv, de a construi toalete în fiecare salon.

Pe de altă parte, spune cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, tehnic acest lucru nu a fost posibil, astfel că următoarea soluție a fost ca echipa să construiască un etaj deasupra altei clădiri pe care să-l conecteze cu clădirea existentă.

Sursă foto: Cătălin Georgescu

Iar ulterior, odată ce aceste idei au fost explorate, s-a ajuns la ideea de a se construi o clădire cu totul nouă, care la început a fost dedicată doar pentru două secții: radioterapie și oncologie.

Abia după aceea am extins proiectul, pentru că spitalul ne-a cerut să renovăm și blocul operator din vechea clădire și, iarăși, tehnic nu a fost posibil, și atunci am extins cu un nou bloc operator cu 5 săli de operație. Iar dacă am adus blocul operator în noua clădire, a trebuit să aducem și terapia intensivă și atunci am construit o terapie intensivă cu 16 camere individuale.

Carmen Uscatu

Iar abia după aceea, povestește aceasta, a fost adusă și neurochirurgia, care la acest moment este doar un compartiment la Marie Curie, un spațiu foarte mic cu două saloane.

Și tot după aceea, continuă Carmen Uscatu, a fost transferată și o parte din chirurgie, acesta fiind, practic, modul în care s-a ajuns să fie construită o clădire de 12.800 de metri pătrați, cu 9 niveluri, în valoare de 53 de milioane de euro, care include toate secțiile amintite.

Sursă foto: Călin George, Inquam Photos

Astfel, explică cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, este pentru prima oară în România când copilul bolnav de cancer poate fi tratat multidiscplinar, din moment ce toate specialitățile se află într-un singur loc.

Totodată, adaugă aceasta, este primul loc în care părintele are un spațiu dedicat în salonul copilului, ba chiar și spații dedicate în care se poate întâlni cu alți părinți, cu rudele și poate inclusiv să lucreze.

La momentul acesta, spitalul Marie Curie a făcut o restructurare a vechii clădiri realocând spațiile rămase libere și acum așteaptă de la Ministerul Sănătății un ordin de ministru prin care să îi fie aprobată noua structură, după care această aprobare se întoarce la Direcția de Sănătate Publică și apoi vor primi avizul să poată funcționa în noua clădire.

Carmen Uscatu

Cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață s-a referit de asemenea și la sistemul de sănătate public, despre care a spus că este ineficient, în cadrul acestuia calitatea actului medical nefiind urmărită, în sensul în care nu este încurajată.

Practic, adaugă aceasta, este un sistem disfuncțional atât pentru spital, cât și pentru pacient și Ministerul Sănătății.

Sursă foto: Cătălin Georgescu

Cât despre planurile pe care le are asociația în acest moment, Carmen Uscatu spune că echipa nu se oprește aici, iar după ce a făcut un spital, acum construiește un campus medical, lucrând, concret, la planurile pentru a doua clădire din curtea spitalului Marie Curie.

Astfel, afirmă aceasta, este vorba despre o clădire de 2000 de metri pătrați, practic centrala termică care va deservi noua clădire și vechea clădire, precum și această a treia clădire în sine, proiectul incluzând și un rezervor de apă, dar și un centru de date.

Cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață s-a referit de asemenea și la contextul politic actual, precum și la cel geopolitic, spunând că îi este greu să fie optimistă în situația în care ne aflăm ca țară, dar și în context regional, având în vedere războaiele care se desfășoară în prezent.

Sursă foto: Cătălin Georgescu

Totodată, aceasta dezvăluie faptul că a primit inclusiv propuneri de a intra în politică, despre care spune însă că nu reprezintă scopul său, din moment ce impactul pe care simte că îl poate genera este tocmai în zona în care activează.

Cred că este datoria fiecărui cetățean să se implice mai mult, în sensul în care să învățăm să cerem socoteală politicianului, pe care l-am votat sau nu l-am votat, dar el ne reprezintă. Este o datorie morală, aș asemăna-o cu o igienă personală, e ca atunci când te speli pe dinți, nu poți să te aștepți ca o societate să evolueze și fără implicarea ta personală, a fiecăruia dintre noi.

Carmen Uscatu

De asemenea, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață spune că un sistem se reglează întotdeauna prin feedback, ceea ce înseamnă că fără a-i da feedback politicianului, sau chiar și unui cetățean oarecare, în cazul în care comportamentul acestuia este nepotrivit, lucrurile se vor schimba mult mai greu.

Carmen Uscatu concluzionează spunând că este nevoie de implicarea fiecărui cetățean, dar și de implicarea femeii, din moment ce, afirmă aceasta, dacă ne uităm pe cotele pe care le are femeia în mediul politic și administrativ, devine evident că este nevoie ca pe zona politică aceste cote să fie mai mari.

"Pentru că cine poate să reprezinte o femeie mai bine dacă nu altă femeie?", încheie aceasta.

Sursa foto: Banu Stefan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri