Toyota nu mai amână creșterea gamei de modele electrice pentru Europa, constructorul japonez anunțând un plan ambițios care include șase lansări până în 2026. Primul model, un SUV compact, va fi lansat în prima jumătate a anului viitor și va ajunge în showroomuri până la finele lui 2024, urmând ca în 2025 să apară și un crossover de dimensiuni medii, conform oficialilor mărcii.

Cel mai mare constructor de automobile din lume a pregătit strategia de electrificare a familiei de modele oferite în Europa, iar primele două modele vor ajunge pe piață în perioada următoare. Toyota va lansa un SUV de mici dimensiuni urmat de un crossover cu linie de coupe, ambele fiind deja prezentate sub formă de concepte la evenimentul media anual Kenshiki din Japonia.

CEO-ul Toyota Europa, Yoshihiro Nakata, a spus că Toyota Urban SUV Concept „indică în mod evident direcția pe care dorim să o urmăm cu un model care va contribui în mod decisiv la vânzările noastre din Europa”. Acest nou model este dezvoltat în cadrul unui parteneriat cu Suzuki, iar Automotive News Europe a scris că mașina va fi asamblată la o uzină din India. Recent, Suzuki a dezvăluit conceptul eVX SUV cu ocazia Salonului Auto de la Delhi care se va materializa printr-o versiune de serie în 2025.

Toyota Urban SUV Concept. Sursă foto: Toyota

Se știe deja că modelul va fi echipat cu o baterie de 60 kWh care va oferi o autonomie de aproximativ 550 de kilometri. Cu toate acestea, Toyota nu a confirmat aceste cifre pentru modelul care va purta sigla sa, menționând doar că vor fi disponibile două baterii cu capacități diferite, dar și opțiunea tracțiunii integrale. Aceasta este deja disponibilă pe SUV-ul compact Toyota Yaris Cross.

În Europa, SUV-ul japonezilor va fi un rival direct pentru Hyundai Kona EV, mașină ce s-a vândut în mai bine de 30.000 de exemplare în primele nouă luni din acest an. Alți rivali de pe piață vor fi Opel Mokka-e, Peugeot e-2008, dar și varianta electrică a Ford-ului Puma asamblat la Craiova. Toyota a confirmat că liniile principale de design ale Urban SUV Concept vor fi păstrate pe varianta de serie deoarece „clienții noștri se așteaptă să venim cu produse curajoase, cu o poziție înaltă de condus”, a Andrea Carlucci, Șeful Product & Marketing al Toyota Europe.

Sursă foto: Toyota

Cu o lungime de 4,3 metri și o lățime de 1,8 metri, conceptul se potrivește pe calapodul Daciei Duster, noua generație a SUV-ului autohton vizând același segment, dar cu motoare termice și hibride. De asemenea prezentat a fost și conceptul crossover-ului cu o alură sportivă denumit, în mod firesc, Sport Crossover concept. Modelul a fost văzut, în premieră mondială, cu ocazia Salonului Auto de la Shanghai din primăvară, dar oficialii mărcii au putut oferi mai multe detalii despre el cu această ocazie.

Mai lung, mai lat și mai jos decât bZ4x, singurul EV oferit în prezent de Toyota, noul crossover cu linie de coupe va fi lansat în 2025 pentru a rivaliza cu BYD Seal și Volkswagen ID.7, printre altele. Nakata a spus că acest model vizează clienții care „pun stilul înaintea funcționalității”, ceea ce ne face să reflectăm cu privire la spațiul oferit pasagerilor din spate. Pe lângă aceste două electrice, Toyota va mai lansa încă patru modele până în 2026, anul trecut prezentând conceptul bZ Compact SUV care va completa această ofertă din care ar putea să nu lipsească și un EV sportiv cu două uși.

Sursă foto: Toyota

Până în 2026, Toyota speră să vândă cam 250.000 de electrice pe baterii în Europa, ceea ce ar însemna că 2 din 10 Toyote noi comercializate pe bătrânul continent vor fi electrice peste doar trei ani. Oferta de modele va include și cel puțin alte două SUV-uri mai mari, dar detaliile sunt puține în acest moment. Ceea ce știm, însă, este că cel puțin crossoveer-ul este proiectat în parteneriat cu biroul de design al BYD din Europa (Toyota EV Technology Company). În plus, este evidentă și nevoia Toyota de a grăbi electrificarea în contextul în care, în perioada ianuarie - octombrie 2023, bZ4x s-a vândut în doar 14.240 de exemplare în toată Europa.

Sursa foto: Commercial Vehicle Show UK

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri