Consiliul Băncii Centrale Europene (BCE) a decis să treacă la următoarea etapă a proiectului euro digital: așa numita ”faza de pregătire”. Mai exact, UE a pus azi pe masă planul pentru noua monedă digitală, timp de 2 ani va lucra la finalizarea regulamentelor, iar apoi va fi luată o decizie finală cu privire la o lansare a noului euro digital. Citiți în continuare cum va arăta un euro digital, cum va fi folosit și cum îl vom putea accesa.

Decizia BCE decizie survine în urma finalizării fazei de investigare lansată de Eurosistem în luna octombrie 2021 pentru a explora posibile modele de proiectare și de distribuție pentru un euro digital. Pe baza constatărilor din această fază, detaliate într-un raport publicat astăzi, BCE a conceput un euro digital care să fie accesibil pe scară largă cetățenilor și întreprinderilor prin intermediul distribuției de către intermediari supravegheați, cum ar fi băncile.

  • Euro digital va fi distribuit cel mai probabil de bănci.
  • Euro digital va fi o formă digitală de cash.
  • Euro digital va fi gratuit, nu va implica costuri pentru utilizarea de bază (cumpărături, plăți facturi etc).
  • Euro digital va putea fi folosit online (prin aplicații) dar și offline (prin carduri distribuite la poștă).
  • Lansarea unui euro digital NU presupune eliminarea euro cash. UE promite că mereu va exista opțiunea cash.

Proiectul presupune lansarea unui euro digital - ca o formă digitală de cash ce ar putea fi utilizată pentru toate plățile digitale în întreaga zonă euro.

Acesta ar fi accesibil la scară largă, gratuit pentru utilizarea de bază și disponibil atât online, cât și offline.

UE promite că noul euro digital ar oferi cel mai înalt nivel de confidențialitate și ar permite utilizatorilor să deconteze instantaneu plățile în banii băncii centrale. Acesta putea fi utilizat atunci când o persoană face schimb de monedă cu altă persoane, în magazine fizice, în comerțul electronic și în tranzacțiile guvernamentale. ”Niciun instrument de plată digitală nu oferă toate aceste caracteristici. Euro digital ar umple acest gol”, spun oficialii UE.

Următoarea etapă a proiectului euro digital - faza de pregătire - va începe la 1 noiembrie 2023 și va dura inițial doi ani. Aceasta va implica finalizarea regulamentului privind euro digital și selectarea furnizorilor care ar putea dezvolta o platformă și o infrastructură pentru euro digital.

Aceasta va include, de asemenea, testarea și experimentarea pentru a dezvolta un euro digital care să îndeplinească atât cerințele Eurosistemului, cât și nevoile utilizatorilor, de exemplu în ceea ce privește experiența utilizatorilor, confidențialitatea, incluziunea financiară și amprenta asupra mediului. BCE va continua să colaboreze cu publicul și cu toate părțile interesate pe parcursul acestei etape. După doi ani, Consiliul BCE va decide dacă se va trece la următoarea etapă a pregătirilor, pentru a pregăti terenul pentru posibila emitere a unui euro digital.

Lansarea fazei de pregătire nu reprezintă o decizie privind emiterea unui euro digital. Această decizie va fi luată în considerare de Consiliul BCE numai după ce procesul legislativ al Uniunii Europene va fi finalizat. BCE va lua în considerare orice ajustări ale designului euro digital care ar putea deveni necesare ca urmare a deliberărilor legislative.

"Trebuie să ne pregătim moneda pentru viitor", a declarat Christine Lagarde, președintele BCE. "Avem în vedere un euro digital ca o formă digitală de numerar care poate fi utilizată pentru toate plățile digitale, în mod gratuit, și care respectă cele mai înalte standarde de confidențialitate. Aceasta ar coexista alături de numerarul fizic, care va fi întotdeauna disponibil, fără a lăsa pe nimeni în urmă".

Euro digital ar face din protecția datelor o prioritate. Eurosistemul nu ar putea să vadă datele personale ale utilizatorilor sau să facă legătura între informațiile de plată și persoane. De asemenea, euro digital ar atinge un nivel de confidențialitate similar celui al numerarului pentru plățile offline.

Cum va fi distribuit noul euro digital

Utilizatorii ar putea accesa serviciile în euro digital prin intermediul unei aplicații instalată pe propriul dispozitiv electronic (în general, un smartphone) și a interfeței online a prestatorului de servicii de plată sau prin intermediul unei aplicații în euro digital furnizate de Eurosistem.

Persoanele care nu au acces la un cont bancar sau la dispozitive digitale ar putea, de asemenea, să plătească cu euro digital, de exemplu prin utilizarea unui card furnizat de un organism public, cum ar fi un oficiu poștal. Utilizatorii ar putea, de asemenea, să schimbe euro digital în numerar sau viceversa la bancomate.

Eurosistemul are în vedere un euro digital care ar fi gratuit pentru utilizarea de bază a persoanelor fizice. Un model de compensare între intermediari și comercianți ar asigura existența unor stimulente pentru ca intermediarii să distribuie euro digital, așa cum se întâmplă în cazul altor instrumente de plată electronică, precum și a unor garanții adecvate împotriva comisioanelor de servicii excesive pentru comercianți. Eurosistemul și-ar suporta propriile costuri, inclusiv cele legate de gestionarea sistemului și de procesarea decontării.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri