Retroactiv, la finalul anului 2023, nu se poate spune că acesta a fost un an extraordinar pentru agricultură. Ba chiar dimpotrivă. Cu o secetă care se prelungește de mai mulți ani, la care s-a adăugat și competiția neloială a cerealelor ucrainene, fermierii români numai bine nu pot să spună că le-a fost. Adăugați la acest lucru lipsa irigațiilor, un capitol la care autoritățile continuă să nu facă nimic și obțineți un tablou general pesimist, ale cărui efecte vor continua să se întindă și în anul 2024.

În acest sens, Jean Ionescu, Country Manager Corteva Romania și Moldova, afirmă că una dintre problemele majore ale României, Moldovei, dar și a bazinului Mării Negre este această secetă pedologică cruntă, instalată de aproximativ 3 ani.

Lucrul acesta este cauzat, adaugă el, de schimbările climatice, dar și de faptul că România nu are o infrastructură de irigații în sudul României în așa fel încât să poată fi competitivă cu adevărat.

Mai mult, făcând referire la o perioadă când irigațiile erau o preocupare pentru autorități, Jean Ionescu face apel la o statistică de care, spune el, ne aducem aminte cu toții: în vremea regimului comunist erau aproximativ două milioane de hectare irigate în sudul României, în condițiile în care, astăzi, România irigă bine nu mai mult de 500.000-600.000 de hectare.

Pe de altă parte, explică executivul Corteva pentru wall-street.ro, statul român a promis undeva la 1,6 miliarde de euro investiții în sistemul de irigații, dar nevoia este semnificativ mai mare.

De fapt România trebuie să aibă un sistem competitiv de irigații în sud, sud-est, Moldova-sud. Aici este, practic, zona în care întotdeauna seceta se instalează mult mai puternic, pentru că peste munți de obicei curenții de aer și tot ce înseamnă natură mult mai bună pentru agricultură este total diferit.

Jean Ionescu, Country Manager Corteva Agriscience România și Republica Moldova

Prin urmare, explică reprezentantul Corteva, așa s-a întâmplat și cu România în acest an, jumătate din țară având o productivitate bună spre foarte bună, cu alte cuvinte Transilvania și vestul României, în vreme ce cealaltă parte a țării a avut o productivitate foarte scăzută.

Situația este cu atât mai complicată, continuă Jean Ionescu, cu cât, astăzi, spune el, un fermier investește, în medie, în fiecare hectar undeva între 6000 și 7500 de RON.

Așa se explică, în consecință, adaugă acesta, de ce o mare parte dintre fermierii din România, undeva între 40% și 50%, au pierderi semnificative, plus credite pe care de fapt le rostogolesc de la un an la altul.

Acesta este motivul pentru care marea majoritate a fermierilor din sudul României au pierdut semnificativ din performanța financiară: nu au reușit să aibă producții care să le acopere costul investițional. Totul este corelat însă și cu prețul cerealelor, care astăzi este extraordinar de mic și, din păcate, nici nu se anunță ceva mai bine în viitorul apropiat.

Jean Ionescu, Country Manager Corteva Agriscience România și Republica Moldova

Totodată, executivul Corteva mai remarcă faptul că un lucru cu care nu ne mândrim în România, din păcate, este că din punct de vedere al productivității pe unitatea de suprafață suntem pe ultimul loc în Europa, la foarte multe culturi.

Country Managerul Corteva s-a referit de asemenea și la rezultatele financiare ale anului 2023, spunând că din acest punct de vedere vânzările Corteva au crescut semnificativ față de anii precedenți, lucru care s-a întâmplat datorită faptului că din ce în ce mai mulți fermieri au asimilat soluțiile companiei.

Nu în ultimul rând, Jean Ionescu a dezvăluit și planurile companiei pentru 2024, explicând că se pregătește lansarea produselor biologice, noul trend european pentru mulți agricultori, lucru care va fi posibil în contextul achiziției de către Corteva în 2022 a companiilor Symborg și Stoller, mișcare prin care Corteva, afirmă executivul, a devenit lider global în biostimulanți.

Sursa foto: Corteva

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri