Ministrul apărării israelian Yoav Gallant a anunţat luni impunerea unui "asediu total" asupra Fâşiei Gaza, în cea de a treia zi a ofensivei declanşate împotriva Israelului de mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP, conform Agerpres.

"Impunem un asediu complet asupra Gaza", a declarat Gallant într-o înregistrare video transmisă de serviciile sale. "Fără electricitate, fără apă, fără gaz", a adăugat el. Circa 2,3 milioane de palestinieni trăiesc în Fâşia Gaza, un teritoriu dens populat şi măcinat de sărăcie, aflat sub blocadă israeliană din 2007.

În acest moment, conform datelor Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), peste 123.500 de persoane sunt strămutate în interiorul ţării din cauza bombardamentelor şi peste 74.000 sunt adăpostite în 64 de şcoli ale Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) de-a lungul Fâşiei Gaza.

Israelul şi mişcarea islamistă Hamas, care conduce de facto Fâşia Gaza, ''nu-şi îndeplinesc obligaţiile legale'', a semnalat luni organizaţia Human Rights Watch (HRW).

''Autorităţile israeliene îi reprimă sistematic pe palestinieni de zeci de ani şi, din 2007, au impus o închidere zdrobitoare a populaţiei din Gaza", a precizat organizaţia. În opinia HRW, întreruperea curentului electric în enclava palestiniană anunţată sâmbătă de autorităţile israeliene, precum şi ''alte măsuri punitive'' aplicate de Israel împotriva populaţiei civile din Gaza, reprezintă ''o pedeapsă colectivă ilegală, care este o crimă de război''.

Pe de altă parte, ''vizarea aparent deliberată a civililor (din Israel), atacurile nediscriminatorii şi luarea de civili ca ostatici de către grupul armat palestinian constituie crime de război, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar'', a subliniat HRW.

Israelul a declarat sâmbătă stare de război după ce Hamas a lansat un atac multiplu fără precedent pe uscat, pe mare şi în aer, luând ţara prin surprindere cu mii de rachete şi incursiuni terestre ale militarilor săi pe teritoriul israelian, unde zeci de israelieni au fost masacraţi şi răpiţi.

Israelul a răspuns cu bombardamente grele şi constante asupra Fâşiei Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de persoane, adesea fără discriminare.

HRW a subliniat că "legile războiului se aplică tuturor părţilor implicate într-un conflict, indiferent de legalitatea iniţierii războiului sau de dezechilibrele de putere dintre părţi".

Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei în 1967 şi menţine o ocupaţie militară şi o colonizare îndelungată a teritoriului. Zona se confruntă cu un val de violenţă fără precedent de la cea de-a doua Intifada (2000-2005).

În plus, Israelul menţine o blocadă aeriană, terestră şi maritimă a Fâşiei Gaza din 2007, când Hamas a preluat controlul enclavei, ceea ce îngreunează accesul locuitorilor acesteia la servicii de bază şi la progres.

''Atacurile ilegale şi represiunea sistematică care afectează regiunea de zeci de ani vor continua atât timp cât drepturile omului şi responsabilitatea vor fi ignorate", a declarat Omar Shakir, directorul HRW pentru Israel şi Palestina.

''Uciderea deliberată a civililor, luarea de ostatici şi pedepsele colective sunt crime odioase care nu au nicio justificare", a adăugat el.

HRW a descris în trecut politica israeliană împotriva palestinienilor drept "crime împotriva umanităţii de apartheid şi persecuţie" şi a criticat atacurile aeriene nediscriminatorii care au ucis civili în Gaza. De asemenea, a respins tirurile de mii de rachete fără discriminare efectuate de miliţiile palestiniene, "care încalcă legile războiului şi constituie crime de război".

Hamas, sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică, a fost înfiinţată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990. Având o aripă armată numită Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, Hamas declară că luptă împotriva ''crimelor de ocupaţie ale Israelului'' şi este clasificată drept organizaţie teroristă de către UE, SUA şi Israel.

Atac lângă aeroportul din Tel Aviv

Potrivit unor jurnalişti ai AFP, la Ierusalim sirenele au răsunat luni în jurul prânzului (ora 09:00 GMT), după ce fuseseră auzite sâmbătă, în prima zi a ofensivei militare declanşate de Hamas-ul palestinian dinspre Fâşia Gaza, şi mai multe rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană israeliană. Duminică, sirenele nu au răsunat la Ierusalim.

Deocamdată nu există informaţii privind posibile victime umane sau distrugeri materiale. Televiziunea israeliană a informat că o rachetă a lovit o zonă deschisă lângă Tel Aviv, luni.

Militanţi palestinieni au tras mii de rachete asupra Israelului începând de sâmbătă. Majoritatea dintre ele au vizat oraşele de frontieră cu Fâşia Gaza.

Sursa foto: ChameleonsEye / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri