Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a anunţat că Israelul are un plan în trei etape în campania militară lansată contra grupării islamiste Hamas după atacul surpriză al acesteia asupra Israelului, plan care să conducă în final la o "nouă realitate de securitate" pentru cetăţenii săi şi la sfârşitul "responsabilităţii" israeliene asupra Fâşiei Gaza controlate în prezent de Hamas, scrie Reuters, preluat de Agerpres.

"Acum suntem în prima (etapă), o campanie militară care în prezent include bombardamente şi mai târziu manevre, cu obiectivul de a neutraliza teroriştii şi a distruge infrastructura Hamas", a spus ministrul Yoav Gallant la o reuniune cu membrii Comitetului de Afaceri Externe şi Apărare din Knesset (parlament).

În a doua etapă vor fi "operaţiuni de mică intensitate" pentru eliminarea "buzunarelor de rezistenţă" ale Hamas, iar în a treia etapă Israelul ar urma să se debaraseze de "responsabilităţile" sale asupra Fâşiei Gaza, a indicat acelaşi ministru. Nu este clar la ce s-a referit el în obiectivul enunţat pentru a treia etapă a planului. Fâşia Gaza se află din 2007 sub controlul grupării Hamas. Dar Israelul a impus o blocadă asupra acestei enclave, controlându-i astfel circa 90% din graniţele terestre şi maritime, iar singura cale de acces către lume a palestinienilor din Fâşia Gaza este o porţiune îngustă la frontiera cu Egiptul.

Vorbind despre operaţiunile militare în derulare, ministrul Yoav Gallant a spus la aceeaşi reuniune că gruparea "Hamas şi-a pecetluit destinul" în momentul în care a decis să atace Israelul pe 7 octombrie. Prin urmare, a rezumat el, obiectivul contraatacului israelian este "eliminarea Hamas şi distrugerea atât a capacităţii sale militare cât şi a celei de guvernare, precum şi eliminarea completă a responsabilităţii israeliene asupra Fâşiei Gaza şi crearea unei noi realităţi de securitate în regiune".

Cel puţin 4.137 de palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene de la începutul războiului între Israel şi gruparea islamistă Hamas, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, în timp ce bilanţul victimelor provocate pe teritoriul israelian de atacul lansat de Hamas depăşeşte 1.400 potrivit autorităţilor israeliene.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri