Speranţa unei încetări temporare a focului între Israel şi gruparea islamistă Hamas s-a stins vineri, după refuzul premierului israelian Benjamin Netanyahu, în ciuda încercărilor de mediere ale secretarului de stat american Antony Blinken, care a ajuns la Tel Aviv pentru a treia oară de la izbucnirea războiului.

"Continuăm (ofensiva) cu toate forţele noastre, iar Israelul refuză un armistiţiu temporar care nu include eliberarea ostaticilor noştri", a transmis Netanyahu după o întâlnire cu Blinken. Separat, armata israeliană a confirmat vineri că a lovit o ambulanţă care era folosită de "o celulă teroristă Hamas", într-o "zonă de luptă", o referire la bombardamentul israelian la intrarea în Al-Shifa, principalul spital din oraşul Gaza. "Un număr de terorişti Hamas au fost ucişi în atac", a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat într-un comunicat.

Autorităţile israeliene le-au cerut israelienilor care călătoresc în străinătate să evite "să afişeze în mod deschis simboluri şi caracteristici israeliene şi evreieşti", pe fondul unei creşteri "semnificative" a "incidentelor antisemite şi violente împotriva israelienilor şi evreilor din întreaga lume". Potrivit Consiliului Naţional de Securitate (NSC), însărcinat cu emiterea alertelor de călătorie şi raportarea către biroul prim-ministrului, "în ultimele săptămâni, de când a început Operaţiunea 'Săbii de Fier', CNS şi Ministerul Afacerilor Externe au identificat o creştere semnificativă a antisemitismului şi a incitării antiisraeliene, precum şi atacuri violente care ameninţă vieţile israelienilor şi evreilor din întreaga lume''.

Liderul grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a rupt vineri prelungita şi deloc uzuala sa tăcere pentru a anunţa că, deşi nu exclude un "război amplu" cu Israelul, acţiunile statului israelian în Gaza şi Liban vor fi cele care vor determina cursul actualelor ciocniri la frontieră. El a susţinut că SUA sunt în "întregime responsabile" pentru războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza, în opinia sa Israelul fiind "doar un instrument" în acest război" a cărui extindere regională este o eventualitate "realistă". El a insistat totodată că atacurile din 7 octombrie asupra comunităţilor israeliene din apropiere de Gaza au fost "100% palestiniene".

"Punerea lor în aplicare (a acestor atacuri) a fost 100% palestiniană, iar autorii lor le-au ascuns de toată lumea", a declarat liderul islamist în primul său discurs public de la izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, transmis în direct la televiziune de la baza sa din Liban.

"Douăzeci de martiri şi zeci de răniţi au sosit la spitalul al-Chifa din oraşul Gaza, după atacul ţintit asupra unei şcoli transformate într-o tabără pentru persoane strămutate în zona al-Saftaoui, în nordul Fâşiei Gaza", a declarat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat. "Mai multe obuze de mortier au căzut asupra şcolii care a fost vizată direct", a adăugat sursa citată.

Semiluna Roşie Palestiniană a condamnat sâmbătă atacul asupra unei ambulanţe care s-a soldat cu 15 morţi în Gaza, o lovitură confirmată de armata israeliană care a declarat că a vizat "o celulă teroristă a Hamas" care folosea vehiculul, relatează AFP.

"Convoiul era format din cinci ambulanţe", între care una a Ministerului Sănătăţii Hamas şi una a Semilunii Roşii, a precizat organizaţia umanitară într-un comunicat, potrivit căruia bombardamentul a avut loc la o distanţă de doi metri de intrarea în spitalul al-Chifa, cel mai mare din Gaza.

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat vineri că eliberarea ostaticilor de către Hamas, cel puţin 240 de persoane conform armatei israeliene, "ar necesita o pauză foarte consecventă în conflictul" cu Israelul, relatează AFP.

El a menţionat, într-o conferinţă telefonică cu presa, că au loc "discuţii foarte serioase" şi a precizat că nu există un acord în acest moment pentru o astfel de pauză.

Sursa foto: Below the Sky / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri