Secretarul american de stat Antony Blinken a reafirmat vineri, în timpul unei noi vizite la Tel Aviv, că Israelul are "dreptul" şi "obligaţia" de a se apăra pentru ca un atac asupra sa cum a fost cel efectuat de Hamas pe 7 octombrie "să nu se mai repete niciodată", transmite AFP, conform Agerpres.

"Rămânem convinşi că Israelul are nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a se apăra şi de a face tot ce-i stă în putere pentru ca 7 octombrie să nu se mai repete niciodată", a spus Blinken după o întâlnire cu preşedintele israelian Isaac Herzog. Secretarul american de stat, a cărui vizită pe care o efectuează acum în Israel este a doua de când a început războiul între Israel şi Hamas, a cerut de asemenea protejarea civililor prinşi sub bombardamente, precum şi "ajutorarea celor care au nevoie de asta cu disperare".

Înaintea plecării spre Tel Aviv, de unde se va deplasa în weekend în Iordania, Blinken a enunţat mai multe obiective ale vizitei, respectiv să facă presiune asupra aliatului israelian pentru a proteja civilii palestinieni din Fâşia Gaza şi Cisiordania ocupată şi pentru a asigura un flux continuu de ajutare umanitare.

Aceste ajutoare încă ajung în cantităţi prea mici în enclava palestiniană pe care Israelul o bombardează de patru săptămâni fără încetare şi căreia i-a impus o blocadă ce privează populaţia de apă, alimente, energie şi combustibil.

Şeful diplomaţiei americane a discutat vineri dimineaţă şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi a asistat la şedinţa cabinetului de securitate israelian.

Principalul susţinător al Israelului, atât politic cât şi militar, Statele Unite au arătat un sprijin fără cusur faţă de Israel după incursiunea sângeroasă a luptătorilor Hamas în sudul Israelului de pe 7 octombrie, când circa 1.400 de persoane au fost ucise.

Însă în acelaşi timp Washingtonul priveşte cu atenţie presiunile internaţionale tot mai semnificative ce deplâng moartea a prea mulţi civili palestinieni în urma represaliilor militare israeliene. Peste 9.200 de persoane, dintre care 3.826 sunt copii, au murit ca urmare a bombardamentelor israeliene, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul condus de Hamas.

Armata israeliană desfăşoară de o săptămână şi operaţiuni tereste în Fâşia Gaza, urmărind anihilarea mişcării Hamas, considerată de SUA, UE şi Israel organizaţie teroristă, şi care deţine circa 240 de ostatici capturaţi în atacul din 7 octombrie.

Israelul a anunţat joi seară că trupele sale au reuşit să încercuiască oraşul Gaza, unde cartiere întregi au fost transformate în ruine de bombardamente. În timpul unei vizite desfăşurate la o bază militară, premierul Netanyahu a felicitat armata pentru "succesele impresionante" pe teren, dar a recunoscut că operaţiunea militară este "dificilă" şi că Israelul înregistrează "pierderi dureroase".

În acest timp, Brigăzile al-Qassam, braţul armat al Hamas, au ameninţat că "Gaza va fi un blestem pentru Israel" şi că israelienii ar trebui să se aştepte să-şi revadă soldaţii "în saci negri".

Armata israeliană a recunoscut până în prezent pierderea a 332 de soldaţi după 7 octombrie. Luptele la sol, însoţite de bombardamente, se desfăşoară în nordul Fâşiei Gaza, unde se află oraşul Gaza, pentru a distruge acolo infrastructurile Hamas.

Imagini video distribuite pe internet de această grupare arată combatanţi ai săi ieşind din vasta reţea de tuneluri subterane şi atacând tancurile israeliene, a căror înaintare este îngreunată de distrugeri.

Sursa foto: Facebook.com / Maia Sandu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri