Dăruiește Viață, asociație fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, este unul dintre ONG-urile cele mai active din domeniul sănătății. Inițiativa #noifacemunspital a strâns nenumărați adepți, dispuși să doneze pentru ca România să aibă primul spital destinat copiilor cu afecțiuni oncologice, un spital nou, racordat la standardele europene și departe de metehnele legislației românești învechite. wall-street.ro a făcut o vizită în noul spital și a surprins câteva imagini înainte ca acesta să fie deschis oficial.

Ocolind prin curtea Spitalului Marie Curie, am ajuns la noua clădire care domnește în spatele unității sanitare anterior numite. Construit pe nouă niveluri, noul spital va avea un punct de legătură cu Marei Curie, astfel încât medicii și pacienții să poată circula.

”Încă nu avem o intrare principală a noii clădiri, vom crea un flux comun la momentul deschiderii. Sperăm ca în a doua jumătate a anului viitor să inaugurăm noul spital pentru copiii cu afecțiuni oncologice”, a precizat Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele Asociației Dăruiește Viață.

Curtea spitalului e într-un continuu zumzet dat de exacvatoare, bormașini și alte dispozitive de lucru cu care muncitorii (români și străini) pun la punct construcția. Între 80 și 120 de oameni sunt prezenți zilnic la muncă pe șantierul de lucru al Asociației Dăruiește Viață.

Intrând în clădirea propriu-zisă, pe scara de incendiu, specifică legislației românești, descoperim o întreagă uzină de cabluri, conducte și alte fluxuri, care reprezintă baza unui spital. Inspirându-se din modele din străinătate, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu încearcă să elimine toate riscurile la adresa pacienților, care pot apărea în timpul unei internări. Să amintim aici riscul de incendiu, care a zguduit România în ultima perioadă (Piatra Neamț, Balș, Constanța și cel mai recent, Ploiești).

”Pe lângă vizitele făcute în străinătate, contează foarte mult și cine este arhitectul proiectului. Noi lucrăm cu persoana care a ajutat la construirea spitalului Polisano din Sibiu și care are vreo șapte ani experiență în acest segment, în Franța. Ea este cea care supervizează evoluția procesului de construcție”, a spus Uscatu.

Un spital cu sală radio și cinema

Deși mai este mult de muncă, spitalul prinde contur, astfel am putut vizita chiar și un salon proaspăt amenajat. În culori calde, cu mult verde, saloanele destinate copiilor sunt dotate și cu paturi pentru mame. Dorința fondatoarelor este ca saloanele celor mici să cuprindă un singur pat și nu două, cum este prevăzut în prezent, însă vor stabili pe parcurs aceste elemente.

De asemenea, există un etaj al spitalului care va cuprinde spații de joacă, cinema, o sală radio, dar și o terasă acoperită, astfel încât cei internați să nu simtă că sunt într-un spital și să încerce să își distragă atenția. Încă de la pardoseală, spitalul este construit astfel încât totul să fie un teren de joacă pentru copii.

Am vizitat chiar și spațiile destinate camerelor sterile, unde vor sta copiii cu imunitate zero, spre exemplu, cei care au trecut printr-un transplant.

”Un singur copil va sta într-o astfel de cameră, prevăzută cu un sistem de presiuni care împiedică bacteriile să ajungă la pacienți. Mai pe scurt, dacă intri în camera sterilă, presiunea din cameră va respinge aerul nou, de pe hol, astfel încât să evităm cât mai mult contactul cu posibile infecții”, a explicat Gheorghiu.

Totodată, pe vestita terasă, care apare în selfie-urile fondatoarelor, își va găsi locul și un observator astronomic pentru cei mici.

Sursa Foto: Oana Gheorghiu/ Facebook

Un proiect pe zece ani

Activitatea Dăruiește Viață nu se oprește la această clădire. Cele două fondatoare au anunțat deja că vor construi încă o clădire, în care vor muta întregul personal din actualul Spital Marie Curie.

Vechiul Marie Curie nu va dispărea, ci va intra într-un amplu proces de renovare, pentru a servi sectorului administrativ.

”Ne dorim ca în clădirea veche să rămână tot ceea ce ține de administrativ, dar și de echipe de training sau cursuri de învățare pentru mame. Va fi un proces de lungă durată, e un proiect pe zece ani”, a precizat Uscatu.

Noul spital nu a fost dotat încă cu echipamente medicale, deoarece nu este finalizată construcția camerelor. Nici semnalizarea traseelor din spital nu a fost realizată, deoarece, în România, nu există echipe care să se ocupe de acest lucru. Asociația va apela, din nou, la ajutor străin pentru a crea ghidajul în unitatea medicală.

Noi, românii, avem mentalitatea de a explica cum nu se poate face. Trebuie să învățăm să căutăm soluții, nu modalități de a spune nu.

- Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață -

”Cea mai mare provicare va fi să aducem medicii împreună, într-un mediu nou, cu influențe noi și cu fluxuri noi. Va fi dificil să schimbăm mentalitatea și să îi facem să lucreze împreună, să schimbe păreri pentru același caz. E singura formulă prin care putem crește rata de supraviețuire a copiilor diagnosticați cu cancer”, a completat Uscatu.

Citeste si:

    În acest sens, Uscatu face apel la autorități pentru implicare și pentru mutarea accentului de pe numărul de paturi deținut de un spital pe pacient. Doar așa vom putea cântări eficiența serviciilor medicale de sănătate, a insistat Uscatu.

    Urmăriți, în videoul de mai jos, întregul reportaj realizat pe holurile spitalului construit la inițiativa Dăruiește Viață, dar și discuția purtată cu Carmen Uscatu, una dintre fondatoare:

    Citeste si:

      Sursa foto: Andreea Macri/ Binomu Facebook

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Cristina Marin
      Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


      Setari Cookie-uri