În 2018 aveam să primesc o lecție valoroasă despre ce înseamnă implicare și ce înseamnă ajutor pentru persoanele bolnave din România. Atunci aveam să realizez că nu există o cauză mai bună pentru care merită să lupți decât viața în sine, la un eveniment în care Oana Gheorghiu era unul din speakeri.

După ce a luat microfonul în mână, Oana ne-a povestit episodul din 2009 care avea să îi schimbe definitiv viața, cel în care a primit un e-mail de la mama unui băiat bolnav de leucemie, care avea urgentă nevoie de un transplant de celule stem în străinătate. A vrut să-l ajute pe copil așa că a început să dea diverse telefoane la ministerul Sănătății, la Casa Națională de Sănătate, în încercarea de a găsi soluții. Așa a început călătoria Asociației „Dăruiește viață” a Oanei Gheorghiu și a bunei sale prietene, Carmen Uscatu care au decis să renunțe la viața lor de angajate în multinaționale și să schimbe puțin câte puțin sistemul sanitar putred, înfruntând labirintul nesfârșit al birocrației.

Am ieșit cu toții din sală îngândurați și cu ochii în lacrimi, dar mai recunoscători și mai bucuroși că suntem că suntem în viață și că suntem sănătoși. Zilele trecute, pe Carmen Uscatu și pe Oana Gheorghiu le-am avut invitate la Cea de-a patra ediție a conferinței Future Healthcare, organizată de wall-street.ro, unde fondatoarele Asociației Dăruiește Viață ne-au povestit despre planurilor lor ambițioase, dar și despre neputința sistemului sanitar de a se salva pe sine și pe pacienții săi, mai ales în contextul actual al pandemiei.

Citește și: Carmen Uscatu, fondatoarea Dăruiește Viață: Pandemia de COVID-19 în România îmi amintește de Colectiv

Spitalul viitorului la care visează România

Infrastructura din multe unități spitalicești din România împiedică inovația, motiv pentru care multe din procedurile realizate se fac după paradigme vechi și depășite. Degeaba visăm la spitalul viitorului, dacă nu corectăm legislația, explică Oana Gheorghiu.

Dacă e să vorbim de infrastructură, trebuie să plecăm de la legislație. Legislația este de acum 30-50 de ani. Dacă luăm exemplul incendiilor (n.red din spitale), noi nu avem un normativ pentru prevenția incendiilor în spitale, nu vorbim despre asta și nu avem niciun normativ pe gaze medicinale. Eu sper că ministerul Sănătății a început să lucreze la acest lucru, înainte de a începe construcția unui spital regional.

Oana Gheorghiu, cofondator Asociația Dăruiește Viață

Cofondatoarea asociației atrage atenția și asupra faptului că de-a lungul timpului, România nu e cheltuit cum trebuie bugetele alocate pentru sănătate, aspect care se datorează și faptului că țara noastră nu are o startegie națională de sănătate clară, care să corespundă nevoilor reale ale pacienților.

„Noi am calculat acum mult timp și ne-a rezultat că România putea să aibă spitale modulare cu 50 de milioane de euro, ca cele de la Spitalul Elias care funcționează perfect. Aceste spitale modulare ar fi putut degreva povara COVID și puteau lăsa loc pacienților cu alte boli să primească tratament”, a mai precizat Oana Gheorghiu în cadrul evenimentului.

La rândul său, Carmen Uscatu spune că un spital nu trebuie să se rezume doar la zidurile propriu-zise, ci să fie un spațiu care pacientul să fie pus pe primul loc. După acest principiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață își doresc să arate și Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, un proiect măreț pe care l-au adus pe masă anul trecut. Unitatea spitalicească urmează să fie realizată exclusiv din donații și sponsorizări. Construcția spitalului este susținută doar din donații și sponsorizări. Spitalul va fi primul din România care va avea un Departament de Radioterapie Copii, o secție ATI cu camere individuale și acces pe baza sistemului ”mâini curate”, un bloc operator complet din sticlă pentru reducerea infecțiilor nozocomiale, spații dedicate pentru copii și părinți (cinema, studio radio, observator astronomic).

„Aș vrea să spun că acest spital pe care noi îl construim în etape și pe care îl construim pe parcurs, înseamnă să fie nu doar ziduri, ci să fie un loc în care pacientul să fie tratat empatic, să te apleci și asupra minții și a sufletului. Noi aici purtăm aceste discuții, pentru că în realitate nu se întâmplă acest lucru.

Lucrăm să avem o digitalizare mai mare care să le permită medicilor să acorde mai mult timp pacienților, lucrăm și pe partea de protocoale.Terapia durerii e un lucru inexistent în România, în spitalele publice, poate există, dardoar pe alocuri. Însă acest lucru dar va există în acest spital pe care îl construim”, a declarat Carmen Uscatu, în cadrul evenimentului Future Healtcare.

Cea de-a patra ediție a Conferinței Future Healthcare, organizată de wall-street.ro, a fost susținută de Farmaciile Dona, Alliance Healthcare, ARPIM și Zebra Technologies, în calitate de parteneri și de către RASCI în calitate de sponsor.

Sursa foto: Facebook/ Asociația Dăruiește Viață

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri