După mai mulți ani de lucrări și o investiție de 26 milioane de euro, Renault Group a inaugurat la Technocentre o clădire dedicată integral simulării imersive, care regrupează majoritatea mijloacelor și expertizelor sale în domeniu. Tot acolo a fost prezentat și ROADS, noul simulator de conducere imersivă, se arată într-un comunicat al companiei.

Transformarea digitală a Renault Group și perspectiva apariției așa-numitului Vehicul Definit de Software (Software Defined Vehicle) impun o evoluție rapidă a mijloacelor de simulare folosite pentru dezvoltarea vehiculelor. Astfel, grupul din care face parte și Dacia a inaugurat o nouă clădire, cu o suprafață de 2 300 m², destinată exclusiv simulării conducerii și simulării imersive, Renault Group pune la dispoziția echipelor sale de inginerie un instrument care va accelera procesul de dezvoltare a viitoarelor vehicule aparținând diferitelor sale mărci.

Gradul de precizie al simulării este atât de înalt încât permite reducerea considerabilă a costurilor de dezvoltare, diminuând nevoia de utilizare a prototipurilor fizice. Ca urmare a integrării așa-numitului „geamăn digital”, simularea este utilizată nu doar în fazele de dezvoltare ale unui nou proiect, ci și de-a lungul vieții de serie a vehiculului, permițând dezvoltarea și testarea în deplină siguranță a evoluțiilor tehnice ale acestuia.

Legătura dintre operatori și tehnologie, tot mai importantă în era digitalizării

Datorită realității virtuale, inginerii pot „plonja” într-un mod realist în interiorul unui vehicul digital fără a mai fi nevoie să utilizeze prototipuri fizice, pentru a testa și valida elementele, prestațiile și sistemele de bord « concepute pe hârtie ». Spre exemplu, pentru a evalua și valida performanța sistemelor de iluminat ale viitoarelor vehicule, inginerii nu mai trebuie să ruleze cu vehicule reale pe timp de noapte, simulatoarele permițând reproducerea cu fidelitate a modului în care farurile mașinii luminează în condiții de rulare nocturnă.

Renault Group a dobândit astfel o expertiză unică și a dezvoltat, în cooperare, numeroase simulatoare digitale și imersive. Odată cu progresele în domeniul tehnologic, aceste simulatoare au evoluat și sunt capabile să integreze tot mai mulți parametri (existența altor vehicule pe șosea, starea drumului, condiții meteo, reflexii de lumină pe parbriz…) precum și elemente legate de viața la bordul mașinii, cum ar fi datele fiziologice ale șoferului (starea de oboseală, nivelul de stres…).

Renault a dezvoltat mai multe tehnologii pentru simulare virtuală, inclusiv ROADS

Renault Group, creator al soft-ului de simulare SCANeR, este unul dintre pionierii simulării digitale pentru testarea virtuală a performanțelor vehiculelor, definirea Interfețelor Om-Mașină (Human Machine Interfaces - HMI) și a ergonomiei acestora, validarea funcțiilor de siguranță sau studiul comportamentului șoferului. Noul pas în această direcție este reprezentat de ROADS.

Noile modele vor putea fi testate virtual, fără să se scoată prea multe prototipuri pe șosele reale

Acest sistem este dezvoltat în cooperare cu AV Simulation și numele său vine de la Renault Operational Advanced Driving Simulator. Instalat într-o sală dedicată de aproape 1.400 m² și înaltă de 12 metri, ROADS poate primi un vehicul întreg în interiorul domului său, permițând astfel o imersiune atât digitală cât și fizică, de 360°.

„Într-un context în care vehiculele și tehnologiile de la bordul acestora devin tot mai complexe, simularea imersivă este un atu major care le va permite inginerilor noștri să creeze vehicule mai performante, în special în perspectiva apariției așa-numitului Vehicul Definit de Software - Software Defined Vehicle," a spus Gilles Le-Borgne, Director de Inginerie Renault Group.

Chiar și platformele, subansamblele sau componentele vor putea fi testate cu uzură ce simulează toată durata lor de viață

Montat pe cricuri hidraulice și având posibilitatea de a aluneca pe șine de 25 metri x 25 metri, cu 90 de tone în mișcare și accelerații de 1G pe fiecare axă, ROADS reproduce în mod precis și fidel comportamentul dinamic al oricărui vehicul în orice condiții: tip de șosea, densitate a traficului, interacțiuni cu alte vehicule, altitudine, condiții meteo, condiții de luminozitate și așa mai departe. De asemenea, cu ajutorul ROADS, inginerii pot evalua în orice moment al dezvoltării vehiculului comportamentul acestuia, performanțele, gradul de siguranță, sistemele de asistență la conducere pe un drum complet virtual sau reproducând fidel o șosea existentă.

Latura umană nu este ignorată, interacțiunea om-mașină fiind esențială în dezvoltare

Noul Centru de Simulare Imersivă al Renault Group dispune de 70 de ingineri. O parte dintre aceștia lucrează în cadrul așa-numitei „Scenario Factory”, o adevărată uzină de scenarii care poate reproduce digital o șosea reală, să creeze alta complet imaginară și chiar să le combine pe amândouă.

Deja Renault folosește niște capacități de testare virtuală

Alți membri ai echipei lucrează la « construirea » geamănului digital, care reunește caracteristicile unui vehicul, simularea comportamentului său rutier precum și cea a sistemelor sale de asistență la conducere și a soft-ului de bord. Așa-numitele simulări « masive » realizate în Cloud supun geamănul digital la milioane de situații rutiere pentru a-l testa în toate condițiile posibile. Și pentru că percepția umană este indispensabilă, simulatorul imersiv ROADS va permite unor conducători reali să ia loc la bordul geamănului digital, pentru a dovedi faptul că modul de comportare al vehiculului aflat în faza de dezvoltare răspunde așteptărilor viitorilor clienți.

Sursa foto: Renault

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri