27 Februarie 2015

Afacerile ELCEN au crescut anul trecut cu 19%; compania vrea sa se extinda in alte orase



ELCEN Bucuresti, compania care furnizeaza 90% din energia termica a Capitalei, a inregistrat anul trecut afaceri preliminate de 1,9 miliarde de lei (428 milioane euro), in crestere cu 19% fata de nivelul din 2013, si vizeaza asocieri cu alte firme pentru a furniza caldura in alte orase.

"Profitul net preliminat pe 2014 a scazut din cauza cresterii pretului gazelor naturale", a declarat pentru Mediafax directorul general al ELCEN, Gabriel Igant.

Compania de stat a avut anul trecut un profit net preliminat de 30 milioane de lei, mai mic cu 41% fata de castigul de 51 milioane de lei din 2013. In 2013 compania a raportat o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de lei.
Potrivit lui Ignat, ELCEN Bucuresti "se gandeste" sa se extinda pe piata furnizarii de energie termica in alte orase mari din tara, acest plan fiind independent de fuziunea cu RADET.

"Ne-am gandit sa ne extindem in alte orase, mari, prin asocieri cu alte firme, chiar daca fuzionam chiar daca nu. Termoficarea trebuie revitalizata daca luam in calcul gazele din Marea Neagra. In cel mult doi ani, prin masuri economice de reconectare a clientilor la sistemul centralizat de incalzire, putem sa crestem cu 10% vanzarile de energie termica", a afirmat Ignat. Totodata, compania de stat ia in calcul investitii in unitati de stocare a energiei electrice, astfel incat sa isi majoreze incasarile.

"Ne gandim si la stocarea de energie electrica, ca sa o vindem la un pret mai bun. Energia produsa noaptea se vinde la preturi mai mici, dar o producem pentru ca producem oricum caldura. Aceasta energie putem sa o stocam si sa o vindem ziua, la un pret mai mare. O capacitate de stocare ar costa 500 milioane de euro. Nu putem creste productia de electricitate, dar am putea sa o vindem la un pret mai mare", a adaugat el.

ELCEN ar urma sa fuzioneze cu principalul sau datornic, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET). Inainte de realizarea fuziunii, ELCEN a fost divizat, anul trecut, in trei companii, respectiv Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Constanta si Electrocentrale Titan.Energia termica produsa de ELCEN este vanduta clientilor finali prin retelele RADET, care este controlata de Primaria Bucuresti.

"Fuziunea cu RADET este o mutare naturala avand in vedere ca RADET nu ne plateste. In urma fuziunii am ajunge mai aproape de clientii finali, imi inglobez canalul meu de vanzare. Un alt motiv pentru fuziunea cu RADET este ca ei pot face servicii energetice. Noi nu avem vizibilitate la clientul final", a adaugat Ignat.

Dupa divizare, compania ELCEN Bucuresti a ramas cu Centrala Termoelectrica Vest (250 MW instalati), Centrala Termoelectrica Sud (550 MW), Centrala Termoelectrica Grozavesti (100 MW), Centrala Termoelectrica Progresu (200 MW), precum si cu Uzina de Reparatii. Electrocentrale Constanta detine Centrala Termoelectrica Palas (100 MW) si retelele de transport al energiei termice care deservesc orasul Constanta, precum si alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

Electrocentrale Titan opereaza Centrala Termoelectrica Titan (8 MW instalati) si a primit si proiectul constructiei, impreuna cu compania japoneza Marubeni, a unei centrale noi la Fantanele, proiect de 170 milioane de euro.
Datoriile inregistrate de RADET catre ELCEN sunt de 3,58 miliarde de lei (810 milioane euro). ELCEN are datorii la banci de 570 milioane de lei (129 milioane euro).

ELCEN Bucuresti este controlata de stat, prin Ministerul Energiei, care detine 97,51% din actiuni. Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias are o participatie de 2,49%. Compania are 2.100 de angajati.



Citeste si